Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljus prognos för Sveriges ekonomi

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 18.56
"Det är en stark tillväxt i ekonomin och en stark arbetsmarknad"
(1:55 min)
Genre man kvinna sol
Foto: Johan Nilsson / TT

Hjulen i den svenska ekonomin snurrar i hög fart och de goda tiderna väntas pågå i flera år till.

Den ljusa prognosen kommer från statliga Konjunkturinstituetet (KI) där Åsa Olli Segendorf är enhetschef.

– Det är ett gott konjunkturläge och även framöver ser vi att högkonjunkturen fortsätter i flera år. Det är en stark tillväxt i ekonomin och en stark arbetsmarknad och det är drivet av en stark export när den utländska konjunkturen tar fart.

Det är en riktigt solig prognos som Konjunkturinstututet levererar. Tillväxten väntas nå 2,8 procent i år opch 2,2 procent nästa år. Arbetslösheten väntas falla framöver och problemet nu är att det är brist på personal - särskilt inom offentlig sektor.

Det är också inom offentlig sektor som lönerna väntas öka mest - samtidigt som exportindustrin håller tillbaka.

KI spår totala löneökningar på ungefär 3 procent per år framöver. Det ger i sin tur Riksbanken fortsatt huvudbry för inflationen.

Riksbankens senaste räntebana talar om en första höjning i början av nästa år men KI:s ekonomer tror att det dröjer längre än så.

– Det är ett ganska lågt inflationstryck både för löneökningar men också för utländsk priskonkurrens har varit hög och kronan stärks. Inflationen ökar inte så mycket framöver och vi ser inte att Riksbanken höjer reporäntan förrän i slutet av nästa år.

För regeringen är prognosen mumma. Ekonomin väntas gå med överskott framöver och KI talar till och med om ett mindre reformutrymme nästa år - som ju är valår. Även om KI:s generaldirektör Urban Hansson Brusewitz helst ser att finansminister Magdalena Andersson håller hårt i pengarna.

Det finns mörka moln på den ljusa himlen och de är politiska. Ett givet orormoln är brexit - särskilt om skilsmässan från EU skulle bli hård - ett annat givet orosmoln är Eu:s framtid - särskilt om Nationella Frontens Marine Le Pen vinner det franska presidentvalet - säger Urban Hansson Brusewitz.

– Då är vi i ett annat läge. Då kan effekterna bli mycket större.

Vad skulle bli skillnaden om Marine le Pen vinner det franska valet?

– Det påverkar europasamarbetet i sin helhet. Om man väljer att gå ur euron eller ur EU. Det ska man inte utesluta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".