Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utländska försvarsmakters närvaro ökar i Vidsel

Publicerat tisdag 18 april kl 05.00
"Fördubblade intäkter på tio år"
(1:50 min)
Mats Hakkarainen FMV:s provplatschef i Vidsel i Norrbotten.
Mats Hakkarainen FMV:s provplatschef i Vidsel framför basens nya flygledartorn. Foto: Nils Eklund

Närvaron från andra försvarsmakter och utländsk vapenindustri vid Försvarets materielverk FMV:s Vidselbas i Norrbotten ökar och står nu för merparten av verksamheten där.

Nu står utlandskunderna för merparten av verksamheten i Vidsel där FMV nu storsatsar på att uppgradera basen samtidigt som intäkterna från utlandskunderna har blivit större.

De senaste tio åren har intäkterna från de utländska kunderna mer än fördubblats.

– Det har ju sakta ökat. Det började för 15 år sedan och om vi säger för 10 år kanske vi låg på en 40 miljoner och nu är det mellan 80-120 miljoner per år, säger FMV:s provplatschef i Vidsel Mats Hakkarainen.

Försvarsmakten, FMV och svensk militärindustri som exempelvis Saab har fortfarande företräde framför de utländska kunderna att använda basen i Norrbotten som för 15 år sen öppnades för andra än svenska intressen.

Men utlandskunderna, försvarsmakter och vapenindustri står i dag för 60 procent av verksamheten vid Europas största militära provområde över land som är lika stort som Blekinge.

I området har kunderna bland annat utvecklat drönare, missiler och jaktrobotar genom åren med hjälp av FMV.

– Vi har ju radarapparater, höghastighetskameror och en massa utrustning som kan hjälpa kunden att få de mätresultat de vill ha, förklarar Mats Hakkarainen vid FMV som nu satsar drygt 300 miljoner kronor på att modernisera basen som fyller 60 nästa år.

Ett nytt flygledartorn tas snart i drift, en ny uppställningsplatta för flygplan och helikoptrar ska anläggas och så investeras det i en ny målrobot eller drönare som kunderna kan öva mot.

– Ja, det är ett radiostyrt flygplan som våra gäster kan komma hit och skjuta mot.

Verksamheten har tidigare mött lokalt motstånd från till exempel turistföretagare för det tillstånd FMV har att utvidga det redan stora ordinarie testområdet. Och fredsorganisationer har kritiserat Sveriges och Vidselbasens medverkan i utvecklingen av vapen som används i krig.

Provplatschefen Mats Hakkarainen poängterar att det är regeringen som i varje enskilt fall ger klartecken till vilken kund som ska få komma till Vidsel.

– Eftersom det är säkerhetspolitik i det här. Så det är inte så att vem som helst kan komma hit när som helst, säger Mats Hakkarainen vid FMV i Vidsel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".