Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag: Legitimation för undersköterskor i äldrevården

Published fredag 31 mars 2017 kl 09.27
Så ska äldreomsorgen förbättras
(1:22 min)
Delad bild: Susanne Rolfner Suvanto och en gammal dam på ett äldreboende.
Susanne Rolfner Suvanto är regeringens utredare för framtidens äldreomsorg. Credit: Karl Enn Henricsson/TT, Fredrik Sandberg/TT

En legitimation för undersköterskor, stimulansbidrag till innovationer inom välfärdsteknologi och mer fokus på psykisk ohälsa var några av förslagen när regeringens särskilda utredare presenterade utredningen om ökad kvalitet i äldreomsorgen i dag.

– I dag har vi väldigt olika krav och innehåll när det gäller undersköterskeutbildningen, säger utredare Susanne Rolfner Suvanto. 

Ungefär 9 av 10 av de som möter den äldre är undersköterskor och regeringen föreslår nu att man ska tillsätta ytterligare en utredning för att se över villkor och krav för att införa en legitimation av undersköterskor. Målet är att införa legitimationen 2025, säger Susanne Rolfner Suvanto. 

– Det blir en tydlighet både för arbetsgivare och den äldre personen själv att veta vilken kompetens personen har när den kommer.

Biståndshandläggare och enhetschefer bör också få mer utbildning i geriatrik och kompetensutveckling för att höja kvalitén inom vården, menar Rolfner Suvanto. 

Utredningen som presenterades idag har pågått sedan juni 2015. Fler förslag som presenterades var stimulansbidrag för utvecklandet av välfärdsteknologi, kompetenscenter för psykisk ohälsa och förbättrade arbetsvillkor för personalen.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".