Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om legitimation för undersköterskor

Publicerat fredag 31 mars 2017 kl 13.12
Utredare: Det blir tydligt vilken kompetens som ska krävas
(1:59 min)
Delad bild: Susanne Rolfner Suvanto och en gammal dam på ett äldreboende.
Foto: Karl Enn Henricsson/TT, Fredrik Sandberg/TT

Inför en nationell ledarskapsutbildning för chefer inom äldreomsorgen och starta ett kunskapscentrum om äldres psykiska hälsa. Det är ett par av de åtgärder som regeringens utredare i dag föreslår för att förbättra äldreomsorgen.

Hon vill också att en legitimation för undersköterskor ska utredas.

- Det blir ett synliggörande av att detta är ett professionellt arbete och yrke. Det blir en tydlighet, både för den äldre personen, och till exempel för andra befattningshavare runt omkring vad en usk är, men inte minst för undersköterskan själv, att känna att jag har ett självständigt eget yrkesansvar, som kräver den här kompetensen. Det blir också tydligt vilken kompetens som ska krävas, säger utredaren Susanne Rolfner Suvanto.

I snart två år har regeringens utredare undersökt hur den svenska äldreomsorgen ska bli bättre, och i dag överlämnades henne slutbetänkande till äldreminister Åsa Regnér.

Åtgärderna i den nationella planen ska, enligt förlaget, genomföras under fyra mandatperioder, fram till 2034. Och de skulle leda till ökad kvalitet, enligt utredaren Susanne Rolfner Suvanto.

- Men kanske allra, allra mest det jag ju brinner för. Det att den som får vård och omsorg, och den som ger det, mötet mellan de två människorna, vet att vi är viktiga och vi är viktiga för varandra.

För att garantera att de gamla får en trygg och säker vård måste enhetscheferna inom äldreomsorgen ha lämplig utbildning, enligt utredningen. Ett nationellt mål för hur många medarbetare en chef kan ha under sig bör också införas. Ett lämpligt antal bedöms vara 30.

Och senast år 2025 vill utredaren att undersköterska ska bli ett yrke som det krävs legitimation för.

- Det skulle göra att vi är i harmoni med de övriga nordiska länderna, som redan har en legitimation, liksom de västeuropeiska länderna, säger Susanne Rolfner Suvanto

Även äldreminister Åsa Regnér ser det som helt avgörande att undersköterskeyrkets status stärks.

- Jag förstår behovet, jag ser verkligen att vi måste öka attraktiviteten, vi måste klargöra vad en undersköterska gör, vi måste höja statusen. Om det sedan ska heta exakt legitimation, det tar jag inte ställning till, men en sådan utredning är jag positiv till, säger Åsa Regnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".