Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärarutbildning i samiska saknar sökande

Publicerat måndag 3 april 2017 kl 05.30
Gustav Fridolin: Vi behöver göra mer
(2:14 min)
Gustav Fridolin samisk flagga Maria Löfgren
Utbildningsminister Gustav Fridolin och Maria Löfgren, rektor för lärarhögskolan på Umeå universitet.

Det har under många år rått stor brist på samisktalande lärare i Sverige, och många samiska elever får inte den utbildning de har rätt till. För det har Sverige upprepade gånger fått skarp internationell kritik.

Lyssna på hela Kaliber i P1 klockan 10.03

Den ämneslärarutbildning för årskurs 7 till 9 och gymnasiet som regeringen beslutade om 2014 har inte lockat några sökande.

En orsak till att ingen har sökt är att utbildningen inte är anpassad till arbetsmarknaden. I dag läser väldigt få elever samiska i de högre årskurserna.

Mikael Vinka är professor i samiska och menade att regeringen började i helt fel ände.

– På sikt så är ju en ämneslärarutbildning något som vi måste ha, under förutsättning att samiskan blir något som förekommer på ett fungerande sätt på högstadie- och gymnasieskolor. Men när man bygger upp något så måste man börja från grunden, säger Mikael Vinka.

Sverige har fått återkommande kritik av Europarådet för att man inte uppfyller minoritetsspråkskonvention som man skrev under för 17 år sedan.

Där lovar man bland annat att samer och andra nationella minoriteter ska få hela eller en väsentlig del av skolgången på det egna språket. Men Sverige är mycket långt från att uppfylla det löftet:

Enligt skolverket begärde 691 samiska grundskolelever att få läsa samiska förra läsåret men bara ungefär hälften, 368 elever fick det och då ofta bara en timme i veckan.

Det här berättar Kaliber om i dag.

Kritiken har också handlat om att det saknas lärarutbildning. Men den lärarutbildning i samiska för årskurs sju till nio och gymnasiet som regeringen beslutade om 2014 har hittills inte lockat några sökande.

En orsak är arbetsmarknaden, den mesta undervisningen i samiska sträcker sig bara till årskurs sex. Mycket få elever läser samiska på de högre stadierna.

Det här har gjort att det är få studenter som ens är behöriga att söka utbildningen. 

– Det finns en liten grupp som kan söka, som har rätt kvalifikationer i språket med tanke på att man inte har fått lära sig det här i sin utbildning tidigare, säger Maria Löfgren, rektor för lärarhögskolan på Umeå universitet.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) försvarar trots allt regeringens satsning men säger samtidigt att det behöver göras mer.

– Jag tror att det är dumt att göra det bästa till det godas fiende, det är bra att vi har börjat utbilda lärare, men vi behöver göra mer. Jag ser att vi behöver fler lärare som kan undervisa i samiska i olika åldrar, säger Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".