Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Industriavtalet ger mer pengar till lågavlönade

Published fredag 31 mars 2017 kl 13.06
Facket: Innehåller ökningar på totalt sex procent
(0:40 min)
Industrimärket avtal
Industrimärket avtal Credit: Anders Jelmin/Sveriges Radio

En löneökning på 6.5 procent över en treårsperiod och en låglönesatsning för de som tjänar under 24000 kronor i månaden, blev resultatet när industriavtalet presenterades i dag.

I dag presenterades industriavtalet som gäller över en halv miljon arbetstagare och som blir normbildande för resten av avtalsrörelsen. 

Facken och arbetsgivarna har kommit överens om ett treårigt avtal med en löneökning på 6.5 procent. I praktiken blir det en löneökning på 2 procent per år och resterande 0.5 procent avsätts till ett system för deltidspensioner, en fråga som facket har drivit hårt. 

– Jag tycker det är en bra lösning mellan parterna. Det levererar förutsättningar för reallöneökningar, det levererar förutsättningar för deltidspension och det levererar en låglönesatsning, säger IF Metalls Anders Ferbe. 

En annan fråga som drivits hårt av facken är en låglönesatsning för de som tjänar mindre än 24000 kronor i månaden. Arbetsgivarna har tidigare sagt nej till en låglönesatsning men nu har man hittat en balans som "alla kan leva med", säger Anders Weihe, förhandlare för Teknikföretagen. 

Frågan om en låglönesatsning har setts som särskilt viktig inom LO-förbundet eftersom det är många kvinnor som jobbar inom låglöneyrken som berörs. 

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".