Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättegång inledd om mordbrand mot shiamuslimsk lokal i Malmö

Publicerat fredag 31 mars kl 15.42
Hör Ekots reporter Anna Bubenko om den första dagen
(2:32 min)
Brand på Norra Grängesbergsgatan.
Brand på Norra Grängesbergsgatan. Foto: Martina Greiffe / Sveriges Radio

I dag inleddes rättegången i Malmö mot en 30-årig man som är åtalad för mordbranden i oktober förra året mot en shiamuslimsk lokal i Malmö. Åklagaren påstår att mannen är en del av terrororganisationen Islamiska Staten.

Larmet om branden kom vid 06:30-tiden på morgonen den 11 oktober förra året. Den dagen var Ashura-dagen, den största sorgedagen för shiamuslimer. 

Chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström från Riksenheten för säkerhetsmål påstår att mannen, som är sunnimuslim, anlade branden i syfte att skrämma shiamuslimer och att han är en del av IS.

Hon har åtalat honom för mordbrand, alternativt för terroristbrott. 

– Jag menar att det som har skett nu sker inom ramen för IS kamp, det vill säga IS kamp sunni contra shia, säger Agneta Hilding Qvarnström.  

Mannen förnekar brott, både att han skulle ha anlagt branden och att han är en del av IS. Det finns inga tekniska bevis som binder honom direkt vid branden.

Åklagaren anser dock att det finns en rad omständigheter som pekar på att han är gärningsmannen. 

Det är klart att hans mobiltelefon fanns i området när branden bröt ut. I polisförhör har han sagt att han varit hos en av sina svågrar och var på väg hem till norra Skåne där han bor. 
 
– Han är i närheten av en mast som finns i närheten, men hur långt det är från brandplatsen och när branden började, det vet vi inte, säger mannens försvarare Lars Edman. 

Polisen har hittat material i hans dator som tyder på att han sympatiserar med IS. I olika konversationer som han haft med olika personer finns uttalanden som kan tolkas som att han var beredd att utföra något slags dåd.

– Han har helt tillbakavisat det. Han har inga sympatier för IS, säger Lars Edman.  

Dagen efter branden var han i kontakt med en man som verkar fungera som ett slags ombud för nyhetsbyrån Amaq, som är en propagandakanal för IS.

I den konversationen talas om att 30-åringen ska skicka material som ska publiceras. Det publicerades också en notis om branden i en av IS publikationer i höstas. Polisen i Malmö sa då att det inte fanns något som tydde på en koppling till IS. 

Det har också funnits en övervakningsfilm från den däckfirma som ligger mittemot föreningslokalen. Filmen säkrades aldrig av polisen, men åklagaren har kallat två män som ska vittna om vad de sett på filmen. 

Enligt vad de berättat i polisförhör såg de en man på filmen som kom med cykel. Han kastade två flaskor mot huset och sedan började det brinna. 30-åringens försvarare Lars Edman anser dock att den beskrivning som de ger av mannen på filmen inte stämmer med hur 30-åringen ser ut. 

Mannens advokat Lars Edman sade i dag i sin sakframställan att föreningslokalen ligger i ett av de mest brottsbelastade områdena i Malmö.

Polisen fick dessutom tips om en man som hatar shiamuslimer och som ett vittne såg vid lokalen tre dagar före branden. Lars Edman menar att man inte kan utesluta att gärningsmannen var någon helt annan än 30-åringen. 

– Det är ett indiciemål. Det här är det material vi har. Jag vill att domstolen ska pröva om det är sannolikt att det är på det här sättet som jag påstår, säger chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström.

Rättegången pågår i ytterligare två dagar och avslutas den 7 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".