Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lööf lovar besked om hur Alliansen ska fälla regeringen

Publicerat fredag 31 mars kl 16.47
"Det handlar om att få ihop Alliansen nu"
(1:38 min)
Alliansen
Alliansen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots oenighet och tre olika förslag från allianspartierna utlovar nu Centerpartiets partiledare Annie Lööf ett gemensamt besked från Allianspartierna under våren om på vilket sätt dom ska kunna hindra regeringen från att genomföra sin politik.

Moderater och Kristdemokrater vill ha ett gemensamt budgetförslag i höst som med stöd av Sverigedemokraterna kan fälla regeringen.

Liberalerna vill rikta misstroendeförklaring mot enskilda ministrar, och Centerpartiet vill bryta ut förslag om höjd skatt ur budgeten.

Centerledaren Annie Lööf utlovar nu ett gemensamt besked och hon är beredd att förhandla om partiets förslag:

– Jag är inte låst vid detta, utan för mig handlar det om att få ihop Alliansen nu. Det handlar om att pressa regeringen, att de också ska lyssna på vad en majoritet i riksdagen tycker. Och jag hoppas regeringen idkar sunt förnuft och inte lägger fram skadliga skattehöjningar som man inte kan få igenom i riksdagen. Exakt hur sen vi kommer att stoppa skattehöjningarna, ja det får ju partiledarna i alliansen nu under våren komma fram till, säger Lööf.

Partiledarna i Alliansen förhandlar alltså nu om att hitta ett gemensamt förslag utifrån dom tre alternativ som föreslagits. Under våren ska besked komma, enligt Annie Lööf.

Även moderatledaren Anna Kinberg Batra framhåller att den senaste tidens olika förslag om hur regeringens budgetförslag ska kunna stoppas visar att diskussionen rör sig framåt och att alliansen kommer att kunna enas. Kanske redan i en reservation mot regeringens vårbudget.

– Vårbudgeten har ju ännu inte kommit, men om den är för dålig för Sverige och jobben, då kan jag lova redan nu att vi kommer vilja reservera oss. Vi moderater kommer att vara emot en politik som skadar Sverige och det kommer ju alliansens partier att vara. Då kan vi också agera gemensamt i Riksdagen, säger hon. 

Fram till Centerns förslag nyligen, att bryta ut enskilda delar ur regeringens budget och rösta ner dessa med hjälp av Sverigedemokraterna, och Liberalernas förslag, att väcka misstroendeförklaring mot till exempel finansminister Magdalena Andersson, var det enbart Moderaterna och Kristdemokraterna som ville fälla regeringens förslag.

Nu sitter alla fyra partiernas partiledare i diskussion om på vilket sätt det ska göras.

Men för att rubba regeringens förslag krävs stöd av Sverigedemokraterna.

Något som partiledare Jimmie Åkesson är beredd att ge:

– Om Alliansen lägger fram ett budgetförslag då kommer vi att stödja det. Och de förslag som vi sedan har sett från Centerpartiet och Liberalerna, de är ju bättre än ingenting, men det är inte det mest ansvarsfulla sättet att hantera situationen på.

– Vi skulle ju absolut föredra att man lägger fram en budget som vi kan stödja och därmed fälla regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".