Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fridolin vill se lagändringar för att uppfylla språkkonvention

Publicerat måndag 3 april 2017 kl 10.15
Utredare: Uppenbar risk att språken försvinner
(1:21 min)
Sydsamiska skolan i Snåsa, Norge
1 av 2
Sydsamiska skolan i Snåsa, Norge Foto: Lena Pettersson/SR
Jarmo Lainio
2 av 2
Utredaren, professor Jarmo Lainio, säger att det handlar om ekonomi och prioriteringar om man vill uppfylla konventionen. Foto: Sari-Anna Söderman, SR Sisuradio

Europarådet har flera gånger riktad skarp kritik mot Sverige för brister i undervisningen i samiska. Nu har regeringen tillsatt en utredning för att titta på frågan.

Utredaren Jarmo Lainio, professor i finska vid Stockholms universitet, menar att vi befinner oss vid en vändpunkt:

– Om det inte händer något nu så är ju risken ganska uppenbar att de här fem minoritetsspråken försvinner. Och utbildningsväsendet har ju inte lyckats uppfylla den här konventionen.

Det är 17 år sedan som Sverige skrev på Europarådets minoritetsspråkskonvention där man lovade att uppfylla en rad krav för att bevara bland annat samiska som riskerar att dö ut. Enligt konvention har samerna och Sveriges andra nationella minoriteter har rätt till hela eller en väsentlig del av sin skolgång på det egna språket.

Men det är något som Sverige aldrig har uppfyllt. För flertalet elever handlar det i stället om att de i bästa fall får 40 eller 60 minuters undervisning i samiska i veckan. Och närmare hälften får ingen undervisning alls.

Det här berättar Kaliber om idag.

Europarådet har flera gånger riktad skarp kritik mot Sverige. I den senaste utvärderingen 2015 talas det om allvarliga tillkortakommanden inom utbildningsområdet och att den utbildning som erbjuds ofta kan ses som en rent symbolisk åtgärd. 

Regeringen har nu tillsatt en utredning och utbildningsminister Gustav Fridolin utlovar förändringar.

– Jag kan inte garantera att vi når hela vägen fram under mandatperioden, men vi ska ta allvarliga steg, vi har tagit några, men vi måste också skärpa lagstiftningen.

I utredningen ska man bland annat titta på om det behövs ändringar i lagen för att exempelvis reglera undervisningstiden i samiska.

Utredaren, professor Jarmo Lainio, säger att det handlar om ekonomi och prioriteringar om man vill uppfylla konventionen, men också om attityder:

– Bakom det här finns någonting som är väldigt svårgripbart och svårt att ändra - och det är ju människors värderingar av hur viktigt det är med de här språken för det svenska kulturarvet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".