Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidigare terrordåd i Ryssland

Publicerat måndag 3 april 2017 kl 15.08
Brandbil och människor framför ett hus.
1 av 3
Räddningstjänst på plats vid tunnelbanestationen Sennaja Plosjtjad (Hötorget). Foto: TT/AP
Tre poliser bakom en avspärrning.
2 av 3
Polis vaktar ingången till teknologiska insititutets tunnelbanestation. Foto: Ruslan Shamukov/TT
Polis och utryckningsfordon framför ett hus.
3 av 3
Foto: Ruslan Shamukov/TT

Tidigare har Moskvas tunnelbana vid flera tillfällen drabbats av såväl allvarliga olyckor som terrordåd.

Både 2004 och 2010 dödades ett 40-tal resenärer när självmordsbombare sprängde sig själva i Moskva. 2014 omkom i sin tur ett 20-tal när tre vagnar spårade ur i Moskva.

Ryssland har drabbats av en stor mängd terrordåd under de senaste 25 åren, framför allt kopplat till konflikten i Tjetjenien.

Alla de värsta händelserna — som gisslantagandet på Dubrovkateatern i Moskva 2002 (170 döda) attacken mot skolstarten i Beslan 2004 (över 300 döda) och flygsprängningarna över södra Ryssland samma år (90 döda) — har utförts av personer knutna till Tjetjeniens islamistiska separatister. På senare år har dock antalet dåd minskat, i takt med att separatisterna blivit allt svagare.

Fakta: Stora terrordåd i Ryssland

Här är en lista över större terrordåd i Ryssland på senare år:

Oktober 2002: Mitt under pågående föreställning tar beväpnade tjetjenska separatister sig in på Dubrovkateatern i Moskva och tar över 800 personer som gisslan, med krav på att Ryssland ska lämna Tjetjenien. När polis och säkerhetstjänst stormar teatern fyra dagar senare dödas uppemot 150 personer, varav flertalet på grund av den gas som sprutas in för att söva gisslantagarna.

Augusti 2003: En självmordsbombare i en lastbil fullpackad med sprängämnen spränger ett militärsjukhus i Mozdok i Nordossetien. 50 dör.

Februari 2004: En självmordbombare spränger sig själv och ett 40-tal andra till döds i en tunnelbanevagn i Moskva. Över 100 skadas. Dådet har koppling till konflikten i Tjetjenien.

Augusti 2004: Två ryska inrikesplan kraschar ungefär samtidigt efter avfärd från Moskva. 90 personer dör. Ombord på varje plan finns en tjetjenska som misstänks ha orsakat kraschen.

September 2004: En skola i Beslan i ryska Nordossetien intas av separatister som tar barn och lärare som gisslan. Över 300 dör i samband med fritagningsförsöket. Tjetjener tar på sig dådet.

Mars 2010: Två kvinnliga självmordsbombare detonerar laddningar i Moskvas tunnelbana. Minst 40 personer dödas och över 100 skadas. En tjetjensk rebelledare tar på sig dådet.

Januari 2011: I ett självmordsdåd på Moskvaflygplatsen Domodedovo dödas nästan 40 människor. Även detta dåd har koppling till konflikten i Tjetjenien.

Oktober 2013: Två terrordåd inträffar med någon dags mellanrum i Volgograd. Självmordbombare utlöser sprängladdningar på en trådbuss och vid en tågstation. Över 30 personer dödas i de två dåden.

Oktober 2013: Ett ryskt plan störtar i Sinaiöknen på väg från Sharm el-Sheikh i Egypten. Alla 224 ombord dör. Moskva betecknar det som ett terrordåd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".