Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter löneavtalen: Så stor kan effekten på inflationen bli

Publicerat onsdag 5 april kl 08.33
Riksbankschefen tror på löneökningar på 3,5 procent
(1:55 min)
Stefan Ingves.
"Om man tittar på vår prognos så ligger den på löneökningar kring 3,5 procent", säger Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nu när de första stora löneavtalen är klara kan man börja diskutera hur stor effekt årets avtalsrörelse kommer att ha på inflationen och möjligheten för Riksbanken att uppnå sitt inflationsmål på två procent.

För två månader sedan trodde riksbankschefen Stefan Ingves att löneökningarna i år skulle bli betydligt högre än nivån som avtalen hamnade på:

– Om man tittar på vår prognos så ligger den på löneökningar kring 3,5 procent. Och det har vi skäl att tro att det kan tänkas bli.

Skälen som Riksbanken har är att det råder högkonjunktur i landet och att det är brist på arbetskraft på en del håll och att lönerna därför kommer att pressas upp genom löneglidning, alltså löneökningar utöver avtalen. Men löneglidningen har de senaste åren varit väldigt liten. Så chefsekonomen hos arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, Anders Rune, ger inte mycket för Riksbankens prognos på löneökningar på allt som allt 3,5 procent när nu själva avtalen bara gav lite drygt två procent per år.

– Ja, det är uppenbarligen ur takt med verkligheten. Det är några gammeldags beräkningar utfrån att man tror att resursutnyttjande i ekonomin ska ge löneutveckling. I själva verket beror löneökningarna på hur det går i vår omvärld och hur vår konkurrenskraft ser ut. Man räknar sig helt enkelt av banan, säger han.

Därför tror Anders Rune heller inte att årets löneavtal kommer ge någon större skjuts åt inflationstakten. Och där får han medhåll av en chefsekonom på motståndarsidan, Ola Pettersson från den fackliga centralorganisationen LO:

– Ja, vi ser fortsatt att det inte kommer att vara något starkt inflationstryck från den svenska arbetsmarknaden.

Vice riksbankschef Martin Flodén vill inte direkt kommentera dom nya löneavtalens effekt på inflationen och om Riksbanken kommer att hålla fast vid sin löneökningsprognos på 3,5 procent när man nu vet vad avtalen gav.

– Men det är förstås något vi tar med oss in i vår egen analys- och prognosverksamhet när vi ska göra nya inflationsprognoser inför vårt penningpolitiska beslut i slutet av april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".