Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S-krav: vinstreglera hela välfärden

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 14.22
"Viktigt att det blir tydligt vad vi faktiskt tycker"
(1:38 min)
Tredelad: Äldreomsorg, elever i en skola, gipsad fot
Foto: Henrik Montgomery/TT, Fredrik Sandberg/TT, Ingvar Karmhed/TT.

I förslaget till politiska riktlinjer inför den kommande kongressen fokuserar Socialdemokraternas partitopp på att vinsterna i skolan ska begränsas.

Men enligt uppgift till Ekot kräver nu en rad av Socialdemokraternas partidistrikt att ledningen ska förtydliga sig, och slå fast att hela välfärden ska omfattas av en vinstreglering.

– För att det inte ska råda någon tvekan om vad socialdemokratin tycker som parti, så tror jag att det är viktigt att man förtydligar det här i de politiska riktlinjerna, säger riksdagsledamoten Niklas Karlsson, som är ordförande i Skånes partidistrikt.

Vad vill du att det ska stå?

– Det måste komma fram att reglering av vinster ska omfatta hela välfärden: skolan, vården, omsorgen.

Vinster i välfärden väntas åter bli en av stridsfrågorna på Socialdemokraternas kongress, som börjar på lördag.

I förslaget till politiska riktlinjer som ska antas av ombuden slår partistyrelsen bland annat fast att: "Marknadsmekanismerna i skolsystemet behöver kraftigt begränsas och vinstjakten i skolan stoppas."

Men texten har väckt starka reaktioner internt. En rad partidistrikt är, enligt uppgift till Ekot, kritiska till att ledningen så tydligt lyfter fram skolan och inte på samma sätt tar upp vinsterna i den övriga välfärden.

De kräver nu att riktlinjerna förtydligas, så att även äldreomsorgen och vården finns med.

– Min bedömning är att det finns en majoritet för detta på kongressen, och jag tror, eller jag hoppas, att det finns en vilja från partiledningen att hitta en gemensam skrivning där vi blir tydligare med vad partiet tycker. Det har vi ju varit i våra motionsutlåtanden, där är vi tydliga. Vi säger att det är hela välfärdssektorn som ska regleras, inte bara skolan, säger Niklas Karlsson, ordförande i Skånes partidistrikt, som är Socialdemokraternas största.

Han är också ledamot i partistyrelsen - som har tagit fram de riktlinjer som nu kritiseras. Han anser ändå att ett klargörande är på sin plats.

- Det viktiga nu är att det blir tydligt vad vi faktiskt tycker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".