Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Granskning: KD:s lägsta stöd på 20 år

Publicerat torsdag 6 april 2017 kl 03.02
"Ebba Busch Thor är ju i början av sin partiledarbana"
(2:27 min)
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Jessica Gow/ TT

Under 2016 nådde Kristdemokraterna över fyraprocentsspärren endast tre gånger i Sifo:s månatliga opinionsmätningar. Efter att Ekot granskat partiets siffror historiskt står det klart att de inte haft så låga siffror under en mandatperiod, sedan efter valet 1994.

Marie Demker är professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet och hon påtalar risken med att ha låga siffror under lång tid.

– Det är klart att ju längre perioder som man sjunker och ligger så stabilt på en låg nivå desto mindre relevant blir ju partiet för den som ska stå och välja. Det finns liksom en slags tid och nivå där väljaren tenderar att tycka att det inte är någon idé att rösta på partiet, säger hon.

I morgon startar Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Karlstad och det är ett parti i opinionskris som samlas.

Två och ett halvt år har gått sedan valet. Och opinionsstödet hos Sifo fram till och med mars i år är i snitt 3,7 procent. För att hitta en tidigare mandatperiod med så svaga siffror under samma period måste man gå tillbaka till åren 1994 till 1997.

Det låga stödet då, resulterade dock senare i ett succéval 1998 där man tillslut fick 11,8 procent av rösterna. Då hade man en sammanhållen politik med fokus på omsorg och välfärd samt en brett omtyckt partiledare i Alf Svensson, säger Marie Demker.

– Man kan åka lite snålskjuts på populära partiledare.

Därför tror hon också att det är viktigt för Kristdemokraternas att nuvarande partiledaren Ebba Busch Thor kommer tillbaka från föräldraledigheten så snart som möjligt.

– Jag skulle nog ändå vilja häva att det faktum att man har en partiledare som inte finns i riksdagen är en negativ faktor. Eftersom hon blir osynlig under mandatperioden. När valkampen väl börjar så är det lite uppförsbacke.

Krisdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson säger att det är en tuff situation för partiet just nu och hon ser möjlighet till förbättring i kommunikationen med väljarna under mandatperioderna.

– Vi går in för våra uppdrag och glömmer kontakten med väljarna och det där måste vi lära oss att bli bättre på. Att behålla kontakten och bygga relationer till väljarna också under mandatperioden, Acko Ankarberg Johansson.

Partiet gjorde två stora förändringar efter valet 2014 som väljarna måste hinna vänja sig vid menar Acko Ankarberg Johansson.

Man började prata mer om andra frågor som integration och försvarspolitik, utöver sina hjärtefrågor inom familjepolitik.
Dessutom utsåg man en ny partiledare i Ebba Busch Thor.

Men Ankarberg Johansson tror inte, likt Marie Demker, att föräldraledigheten har negativ påverkan på partiet.

– Men Ebba Busch Thor är ju i början av sin partiledarbana och jag är ganska säker på att väljarna kommer kunna lära känna henne mer och mer fram till valet och se att hon är en sådan ledare som Sverige behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".