Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny handbok kring hot mot myndighetsanställda

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 11.05
"Om du gör det då kommer jag att dö och så kommer du få leva med det"
(2:06 min)
Johanna Skinnari, Karolina Hurve och Anna Jonsson på BRÅ som jobbar med den nya handboken.
Johanna Skinnari, Karolina Hurve och Anna Jonsson på BRÅ som jobbar med den nya handboken. Foto: Lotta Myhrén/SR

Hot och våld mot myndighetspersonal ökar och det har nu därför har BRÅ nu tagit fram en handbok i hur anställda och arbetsgivare ska agera.

Varje dag utsätts anställda, vid tex migrationsverket, åklagarmyndigheten och kronofogden för olika typer av hot, trakasserier, mutförök eller annat i försök att påverka deras arbete.

I en undersökning från förra året, där 45 000 anställda vid myndigheter, organisationer och a-kassor svarat, uppger i genomsnitt 39% att de utsatts för påverkansförsök.

– Den klart vanligaste påverkansformen är trakasserier. Det kan vara allt ifrån obehagliga telefonsamtal till att man hotar att ta sitt liv, att man lägger skulden på tjänstemannen, eller att man kommer med obehagliga anspelningar, säger Johanna Skinnari, utredare på BRÅ. 

Exempel på vad anställda hört:


Jo du säger att reglerna är så här. Men om du gör det då kommer jag att dö och så kommer du få leva med det.

Snygg bil du har, jag gillar också svarta BMW.

Störst risk är det för de som har kontakt med många personer, eller tar beslut i känsliga ärenden som har betydelse för personens liv eller ekonomi. Något som så klart påverkar de som utsätts, men som också i förlängingen kan påverka demokratin:

– Även om det flesta tjänstemän står emot påverkansförsök så ser vi att vissa tvekar inför beslut, man undviker vissa ärenden eller personer, eller man kanske till och med prioriterar ett ärende för att bli av med en intensiv påverkare. Då kan ju både effektivitet och rättssäkerhet bli äventyrad, säger Johanna Skinnari.

Det är inte första gången det görs en handbok, det gjordes en för tio är sedan. Men sedan dess har mycket hänt, hoten och våldet har ökat och medvetenheten har blivit större hos arbetsgivare. Handboken tar bland annat upp vikten av att anmäla även subtila uttalanden, för undersökningen visar att många händelser aldrig rapporteras, säger Johanna Skinnari:

– Det finns nog många skäl. Ett skäl är att man inte tycker att händelsen är tillräckligt allvarlig. Men det finns också organisationer där man har en kultur där man ska tåla lite och man vill inte framstå som svag eller lättpåverkad genom att berätta att det här har hänt och att man har tagit illa vid sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".