Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norges "lax-peak" är över

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 14.48
"Laxen har helt enkelt, för många konsumenter, blivit för dyr
(2:15 min)
229 kronor per kilo, är dagspriset för en norsk laxsida hos fiskhandlaren Richard Foch i Göteborg.
229 kronor per kilo, är dagspriset för en norsk laxsida hos fiskhandlaren Richard Foch i Göteborg. Foto: Jens Möller / Sveriges Radio

Värdet på Norges export av lax har ökat med 21 procent på ett år, tack vare historiskt höga laxpriser. Samtidigt kommer tydliga tecken på en vändning i marknaden.

Sverige importerade över 11 000 ton lax från Norge under första kvartalet 2017, enligt färska siffror från Norges Sjömatsråd.

Hej, vad tar du för laxen i dag?

– Vi tar 229 (kronor per kilo) för hel sida, säger Richard Foch som säljer norsk lax i en fiskaffär i Göteborg.

För ett par år sedan kunde fisken vara en hundralapp billigare, och prisuppgången har märkts.

– Framför allt de här hela sidorna, som vi säljer till bra pris, gick ner lite grann eftersom priset hade gått upp, säger fiskhandlaren.

– Laxen har helt enkelt, för många konsumenter, blivit för dyr, säger Kolbjørn Giskeødegård, sjömatsanalytiker hos Nordea Markets, till Ekot.

Giskeødegård pekar på att de höga priserna har bidragit till en runt 30-procentig nedgång i konsumtionen av färsk lax i Sverige i början av det här året.

Norge exporterade lax för nästan 17 miljarder svenska kronor under årets första kvartal. Det innebär en ökning med 21 procent jämfört med samma period i fjol, enligt sjömatsrådet.

Exportboomen beror huvudsakligen på att priset på lax har ökat med 19 procent på ett år.

Fast pristoppen nåddes runt årsskiftet. Sedan dess har priset sjunkit markant, liksom börsvärdet på de norska företag som i hög grad lever på laxproduktion.

Marine Harvest, det största företaget i branschen, har sett sin aktiekurs falla med 17 procent sedan i januari. Flera konkurrenter på Oslobörsen har drabbats ännu hårdare.

Kraften i börsfallet har i någon mån förvånat Kolbjørn Giskeødegård.

– Vi har sett en något starkare korrektion på aktiemarknaden än det vi såg framför oss i januari.

Norska fiskföretag sliter fortsatt med problem med parasiten laxlus som dödar fisken och kostar branschen miljardbelopp varje år.

Nu beräknas tillgången på lax från både Norge och Chile öka det kommande året. Det får sjömatsanalytikern att räkna med att världsmarknadspriset på lax kommer sjunka ytterligare.

Fiskhandlaren Richard Foch i Göteborg tycker att prisnedgången redan har gett effekt.

– Nu när det har gått ner lite tycker jag att vi säljer ganska mycket lax.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".