Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenigheter under Syrienmöte

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 15.31
Oklart när man kommer rösta om resolutionen
(1:08 min)
En man omhändertas av sjukvårdare efter den misstänkta gasattacken i Syrien.
En man omhändertas av sjukvårdare efter den misstänkta gasattacken i Syrien. Foto: Mohamed al-Bakour/AFP

I skuggan av gårdagens gasattack i Idlib samlas världen i FN- och EU-regi i Bryssel för att diskutera framtidens Syrien.

Mötet i FN:s säkerhetsråd i dag handlade bland annat om att ta ställning till en resolution mot Syrien efter den förmodade giftgasattacken på onsdagen.

– FN-ambassadören för USA ställde sig upp under mötet och visade bilder av barn som fallit offer för den misstänkta giftgasattacken. Hon menade att USA måste agera om inte FN gör det, säger Sveriges Radios korrespondent i New York, Fernando Arias.

– Och Storbritanniens FN-ambassadör sa att det finns bara ett flygvapen som kan genomföra en sådan här attack. Och en part som vägrar att ge tillstånd att man kommer in och undersöker vad som hänt. Det bär alla tecken på att Assad-regimen ligger bakom det här, fortsätter Arias. 

Det står i kontrast till Rysslands viceambassadör som fortsätter hävda att det varit en vapendepå som träffas av syriskt flyg och att rebeller och terrorister utvecklar kemiska stridsmedlen som därmed läckt ut. 

Framåt fortsätter man att arbeta med en resolution, men det är oklart när man kommer att rösta om den. 

Bakgrunden till mötet är att Storbritannien, Frankrike och USA har lagt fram ett förslag till resolution som kräver en fullständig utredning av attacken.

Det verkar inte som att Ryssland kommer att ställa sig bakom resolutionen. I ett uttalande från ryska utrikesdepartementet sägs att texten i resolutionsförslaget är kategoriskt oacceptabelt, och man kallar det antisyriskt, rapporterar Sveriges Radios korrespondent i New York, Fernando Arias.

Frankrike uppmanar även till sanktioner mot Assadregimen.

Tidigare under onsdagen har också ledare träffats i Bryssel för att diskutera Syrienfrågan.

– Hur många tysta minuter har vi inte upplevt under de senaste åren? frågar sig EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Med FN:s nye generalsekreterare António Guterres på plats, liksom representanter för över 70 länder och internationella organisationer, är det tänkt att Brysselkonferensen ytterligare ska stärka sammanhållningen i omvärldens arbete för att få stopp på konflikten.

Särskilt avgörande lär dock mötet inte bli. Varken USA:s utrikesminister Rex Tillerson eller hans ryske kollega Sergej Lavrov finns på plats.

Mogherini hoppas ändå att konferensen ska ge ny kraft, inte minst vad gäller löftena om ekonomiskt stöd till FN:s hjälpinsatser.

– De hjälpbehövande, inklusive de mest utsatta, kvinnor och barn, kan inte vänta tills kriget är löst, över och allt är utrett. De behöver vår hjälp nu, sade Mogherini i sitt inledningsanförande till deltagarna.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) utlovade för sin del ytterligare 35 miljoner dollar i stöd under 2017. Liksom många andra tog också Wallström upp gårdagens attack i Idlib där kemiska vapen tros ha använts.

– Sådana här händelser är oförsvarliga, sade Wallström, enligt ett utkast till TT.

Efter mer än sex års krigande finns ännu inga tecken på fred i sikte. Och även om den dagen någon gång kommer så lär det inte bli lätt att bygga upp landet på nytt.

– Och det handlar inte bara om rent materiellt, utan även när det gäller att kunna leva tillsammans, återuppbygga förtroende och möjligheten att kunna se på varandra utan hat i ögonen, sade Mogherini på en presskonferens i går.

Samtidigt riskerar flyktingsituationen att skapa kaos även i grannländerna.

– Mina damer och herrar, det nuvarande läget i Libanon är en tidsinställd bomb, varnade landets premiärminister Saad Hariri övriga deltagare på konferensen i Bryssel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".