Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säpo hotade kvinna med utvisning om hon inte vittnade mot sin man

Uppdaterat torsdag 6 april 2017 kl 06.24
Publicerat torsdag 6 april 2017 kl 06.23
Säpo: Vi är mycket noga med att följa regelverket
(2:23 min)
Skylt där det står "Säkerhetspolisen" till vänster. Till höger advokat Lars Edman.
Advikat Lars Edman, som företräder den åtalade mannen, är kritisk. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

I dag fortsätter rättegången i Malmö tingsrätt mot den 30-årige man som är misstänkt för mordbranden i en shiamuslimsk lokal i höstas. Hans hustru pressades hårt av Säpo när hon förhördes.

Åklagaren anser att mannen är en del av IS. Av förundersökningen som blivit offentlig i och med åtalet framgår att Säkerhetspolisen pressade hans hustru hårt i ett förhör och hotade henne med att hon inte skulle få stanna i Sverige om hon inte berättade det hon visste. 

”Vill du ha en osäker tillvaro med honom och då åker du ut ur Sverige tillsammans med honom, eller vill du ha en trygg tillvaro i Sverige, med dina bröder. Ja, lägg då honom för då får du stanna.”

– Så här uttryckligt har jag aldrig sett påtryckningar på ett vittne, säger advokat Lars Edman som företräder den åtalade mannen.   

Det var i mitten av januari som kvinnan infann sig för ett vittnesförhör på Rättscentrum i Malmö. I rummet satt, förutom den 25-åriga kvinnan också tre förhörsledare från Säkerhetspolisen och en tolk.

– Det som jag reagerar mot det är ju det här med hot att man inte ska få stanna i Sverige, säger Lars Edman.  

Det framgår inte av protokollet om kvinnan får veta att hon inte behöver svara på polisens frågor. Man har ingen skyldighet att vittna mot en nära anhörig.

En av förhörsledarna säger att det är ett brott om hon inte berättar det hon vet. Men det som är straffbart är att inte berätta det man vet om ett brott som pågår - eller ett som planeras. Förhöret hålls flera månader efter den brand som hennes man nekar till att ha anlagt.

Sveriges Radio har låtit advokat Thomas Olsson läsa förhöret. Han menar att Säpo vilseleder kvinnan och utnyttjar det faktum att Säkerhetspolisen har rätt att begära att vissa personer utvisas.   

– Man försöker få henne att lämna uppgifter genom att dels hota henne med en felaktig information om hur lagen är anordnad och dels hota henne med att hon kommer att bli utvisad från Sverige, säger Thomas Olsson.  

Säpo:s presschef Nina Odermalm Schei vill inte kommentera förhöret i detalj, men hon säger att Säkerhetspolisen följer de regler som gäller.   

– De brott som Säkerhetspolisen utreder är ju extremt allvarliga brott och de förhör som vi håller är generellt svåra förhör. Med det sagt är vi mycket noga med att följa det regelverk som finns, säger Nina Odermalm Schei.

När man är närstående har man ingen skyldighet att ställa upp som vittne. Känner du till om den här personen fick vetskap om det i det här förhöret? 

– Jag utgår från att alla personer som vi intervjuar får kunskap om sina rättigheter. Det är så vi arbetar, säger Nina Odermalm Schei. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".