Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KI-revisor: Jag har aldrig sett så flagranta fel

Publicerat torsdag 6 april kl 13.48
Skarp kritik mot personalens miljonklipp
(1:48 min)
Karolinska institutet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Två professorer och en administrativ chef på Karolinska Institutet har under flera år sålt tjänster till KI från ett bolag där de har egna intressen, samtidigt som de varit anställda. Detta skriver Dagens Nyheter om idag

Tidningen har tagit del av en internrevision som gjorts på Karolinska Institutet och som riktar skarp kritik mot forskarna och den administrativa chefen.

– Jag har aldrig sett så flagranta fel, och jag har sett ganska mycket, säger Peter Ambroson som är internrevisionschef på Karolinska Institutet.

I december 2015 upptäckte KI:s ekonomiavdelning att anställda på Karolinska Institutet hade ett eget bolag som sålde tjänster tillbaka till Karolinska Institutet. Inblandade var två professorer, och en administrativ chef. De sålde konsulttjänster inom kommunikation och forskning till ett gemensamt projekt mellan Karolinska Institutet och Stockholm läns landsting.

I sina roller på Karolinska Institutet, har de själva godkänt fakturorna från bolaget.

– Jävsfrågan är så tydlig. Det är allvarligt att man inte reflekterar över att man inte attesterar kostnader som rör en själv eller nära anhöriga. Och dessutom att KI köper tjänster av ett företag som är nära kopplat till anställda är inte heller acceptabelt säger han, säger Peter Ambroson.

Karolinska Institutets internrevisionen bedömde 2015 att det som pågick inte var tillåtet, men man valde att lita på att den här verksamheten skulle upphöra, efter att univsersitetsdirektören talat med en av de inblandade.

– Och det här var mitt i röran med Macchiarini, och då utgick alla från att det skulle vara åtgärdat, och sen dök det upp fakturor igen, under hösten upptäcktes att det hade fortsatt, och då beslutade ledningen att det skulle göras en uppföljning, säger Peter Ambroson. 

Sedan 2011, när bolaget bildades, har man fakturerat KI  närmare 5,6 miljoner kronor, men nu har alla överföringar till bolaget stoppats. Karolinska Institutet har anmält en av de inblandade till statens ansvarsnämnd, och personen är nu polisanmäld.

– Anklagelserna synes inte vara logiskt underbyggda, det finns ingen ekonomisk vinning för min klient med det agerande som förevarit mellan bolaget och KI, säger advokaten för den polisanmälda personen. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".