Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Felaktiga koder gav Ultragyn för hög ersättning"

Publicerat torsdag 6 april 2017 kl 18.59
Chefsläkare på landstinget: Överlag bra kvalitet
(2:27 min)
Landstingshuset i Stockholm och en gynekologstol
. Foto: Hasse Holmberg / TT, Pontus Lundahl/TT.

Stockholms Läns landstings utredning om företaget Ultragyn, visar att företaget skrivit felaktiga koder, vilket gett för höga ersättningar. Men Ultragyns vård har varit bra.

– Vi hittar att man överlag haft en bra kvalitet på verksamheten, patienterna har blivit väl omhändertagna, det är positivt, säger Johan Bratt är chefsläkare på Stockholms läns landsting.

– Det negativa är att man har använt en felaktig åtgärdskod, vilket har gjort att man har fått för hög ersättning ifrån landstinget.

– Vi har också sett ett antal journaler där själva journalföringen är bristfällig, så att man inte säkert kan se vilken indikation som har föranlett ingreppet, berättar Johan Bratt.

Hur många fall handlar det om där man har angett fel kod?

– Drygt 45.

Av 145?

– Ja! Svarar Johan Bratt.

I förra veckan uppdagades att den privata gynkliniken Ultragyn i Stockholm skrev felaktiga koder i sina journaler, vilket resulterade en högre summa pengar från landstinget. Landstinget startade då en mindre utredning, som nu är klar. 

Landstinget begärde in 400 journaler från Ultragyn och har slumpvis valt ut 141 journaler. Företaget kommer att bli återbetalningsskyldigt för de summor det fakturerat för mycket. Men när det ska ske eller hur stort belopp det blir, är inte fastställt än.  

Och trots många fall av felaktiga koder har landstinget fortsatt förtroende för Ultragyn. 

– Man måste skilja på två olika saker. Vi har konstaterat att man använt felaktig åtgärdskod, vilket i många fall har lett till för hög ekonomisk ersättning, däremot har vi inga belägg för att man har gjort onödiga eller alltför omfattande ingrepp på patienterna, fortsätter Johan Bratt. 

En annan misstanke mot Ultragyn var att det utförde onödiga ingrepp som det kunde få mer betalt för. 

I den fördjupande utredningen framkommer ett fåtal komplikationer, men inga som gett kvinnorna bestående men.

– Om man jämför med andra vårdgivare så är det i nivå med var man brukar ligga, när det gäller komplikationer, säger Johan Bratt. 

Landstinget ska göra en mer omfattande utredning av Ultragyn och andra gynekologmottagningar i Stockholm och jämföra vården som ges. 

Eva Ribbenhall, vd för Ultragyn, säger att det viktigaste är att utredningen visar att Ultragyn ger god vård och att patienterna blir väl omhändertagna, hon säger att man upplevt att landstinget godkänt företagets sätt att debitera behandlingarna.

– Där har vi jobbat i god tro och vi har upplevt att vi har fått accept för det här, säger hon och fortsätter.

– Vi tog upp den här dialogen redan 2013 när vårdvalet kom, för att vi upplevde att det var otydligt! Om det har skett feldebiteringar så ska vi naturligtvis göra rätt för oss, säger Eva Ribbenhall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".