Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen: Nej till stopp för privata universitetssjukhus

Publicerat måndag 10 april 2017 kl 05.00
"Regeringen hittar på problem som inte finns"
(1:52 min)
Akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Lund.
Akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Lund. Foto: Johan Nilsson / TT

Det nya lagförslaget om att stoppa privatiseringar av universitetssjukhus kommer att fällas. De borgerliga partierna har länge varit kritiska och nu har även Sverigedemokraterna bestämt sig för att rösta nej.

– Vi delar ju flera tunga remissinstansers kritik, att detta kan få negativa konsekvenser för vårdens utveckling, och därmed negativ följd för patienterna, säger Per Ramhorn, som är Sverigedemokraternas vice gruppledare och sjukvårdspolitisk talesperson.

Så hur tänker Sverigedemokraterna agera när lagförslaget når riksdagen?

– Vi kommer ju att avstyrka förslaget.

I torsdags fattade regeringen beslut om den omdiskuterade propositionen som ska förhindra att landsting privatiserar universitetssjukhus.

Eftersom de har en strategisk roll när det gäller forskning, utbildning och högspecialiserad vård är det viktigt att de förblir i offentlig regi, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i en kommentar.

Han vill att de nya bestämmelserna ska införas i augusti. Men lagförslaget, som är en del i en uppgörelse med Vänsterpartiet, har alltså inte stöd i riksdagen. Alla oppositionspartier har nu bestämt sig för att säga nej.

Moderaternas sjukvårdspolitiska talesperson Cecilia Widegren är mycket kritisk till propositionen.

- Regeringen hittar ju på problem som inte finns i svensk hälso- och sjukvård, det här är ju förslag som flera av landstingen inte alls vill kännas vid, och de föreslår ju att man ska kasta det här i papperskorgen., säger Cecilia Widegren.

– Regeringen borde i stället lägga konkreta förslag som förbättrar de stora utmaningarna i svensk hälso- och sjukvård, vårdköerna växer, patientsäkerheten måste stärkas, och där är regeringen tom på förslag, säger hon.

Cecilia Widegren hoppas att Gabriel Wikström ska backa och dra tillbaka hela lagförslaget.

– Annars är det klart att vi kommer att yrka avslag.

Även Socialutskottets ordförande, Kristdemokraten Emma Henriksson, tycker att sjukvårdsministern lägger tid på fel saker.

– Vi har en regering i dag som ägnar sig mer åt sådant som ligger i vårdens periferi, som handlar om att stoppa utveckling. Regeringen borde ägna sig åt att se till att vi klarar framtidens vårdutmaningar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".