Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bah Kuhnke om Sahlins livvakt: Jag tar alla beslut om anställningar

Publicerat fredag 7 april 2017 kl 12.25
"Viktigt att följa riktlinjer och rutiner"
(1:27 min)
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) intervjuas av journalister efter utfrågningen av konstitutionsutskottet om hanteringen av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) intervjuas av journalister efter utfrågningen av konstitutionsutskottet om hanteringen av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) frågades i dag ut i konstitutionsutskottet, KU, om hur det gick till när hon anställde Mona Sahlins tidigare livvakt som press- och mötesansvarig hos den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Flera av frågorna kom att handla om att Bah Kunhke tidigare sagt till Expressen att det var Mona Sahlin som hade ansvaret att anställa mannen, samtidigt som det senare framkom i Svenska Dagbladet att det var ministern själv som fattat beslutet.

– Det har aldrig varit min avsikt att säga att den tidigare nationella samordnaren tar beslut. Det är jag som tar alla beslut om anställningar i alla de kommittéer och utredningar som ligger under kulturdepartementet, säger Bah Kuhnke.

Var det otydligt när du förut sa att det var Mona Sahlin som hade ansvaret för att anställa den här personen?
– Jag har på flertalet sätt, i flertalet intervjuer, betonat det jag just nu betonar, att det är den nationella samordnaren som har ansvaret för att avgöra vilka nödvändiga anställningar som behöver göras och föreslå vilka personer som ska anställas, men det är jag som tar beslutet, säger Bah Kuhnke.

I övrigt handlade dagens utfrågning mycket om vilken koll som Alice Bah Kuhnke och hennes kulturdepartement haft på den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Flera frågor kretsade också kring den lön på 42 000 kronor som Mona Sahlins tidigare livvakt fick då han anställdes och som var nästan dubbelt så hög som andra hos samordnaren med samma titel.

Men Bah Kuhnke säger att lönen baserades på kompetens, arbetsuppgifter och tidigare lönenivå. Så här svarar hon på vad hon tar med sig från dagens utfrågning:

– Jag tror att det absolut viktigaste för oss som jobbar inom den statliga förvaltningen är att följa riktlinjer och rutiner och det kommer jag att fortsätta att göra, säger Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".