Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stöd för USA:s attack – men Ryssland är emot

Publicerat fredag 7 april 2017 kl 13.50
Världens rekationer på misilattacken mot Syrien
(7:53 min)
Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren, utrikeskommentator Agneta Ramberg
Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren, utrikeskommentator Agneta Ramberg. Foto: Maja Suslin/TT/Sveriges Radio, Mattias Ahlm/Sveriges Radio

De senaste uppgifterna om USA:s msilattack mot Syrien är att sex eller åtta personer har dödats. Det uppger syrisk statstelevision – som även fördömt aktionen. Ekots kommentatorer samlar världens reaktioner.

Syrien anser att morgonens misilattack gynnar terrorister och att det var USA:s syfte med attacken, rapporterar Ekots mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. 

– Den syriska oppositionen är hoppfull och ser att det här är början på ett nytt kapitel i syrienkriget. Det här visar att eran av straffrihet för den syriska regimen är över, säger hon. 

Trump var inte den president som Syrien hoppats på. Fokus skulle ligga på att bekämpa IS och genom att Trump skulle komma överens med Rysslands president Vladimir Putin, skulle USA inte utgöra något hot mot Syrien, fortsätter Cecilia Uddén. 

Från Ryssland kommer hårda ord om USA:s attack:
– Aggression mot en suverän stat utan FN-mandat och brott mot internationella avtal. Putin kommer senare i dag att hålla ett möte med sitt säkerhetsråd och det kan komma ytterligare hårda ord och konkreta beslut om ageranden från Rysslands sida, säger Maria Persson Löfgren, Ekots korrespondent i Moskva. 

Ryssland har hittills i dag sagt att det syriska flygvapnet ska stärkas. De avbryter samarbetet med USA om flygattacker över Syrien, men "kanalerna ska vara öppna". Länderna ska dock inte utbyta information med varandra.

Är ytterligare ryska attacker att vänta?

– Ja, det ser så ut, säger Maria Persson Löfgren. 

Flera länder i Mellanöstern välkomnar den amerikanska attacken.

– Israel säger att det är ett tydligt budskap om att man inte kommer att tolerera användandet av kemiska vapen. Även Saudiarabien har uttryckt sitt fulla stöd för flygattacken, säger Cecilia Uddén. 

De senaste dagarnas händelser har fått flera att återgå till den gamla hållningen att Bashar al-Assad måste bort. 

– Till exempel Trukiet har börjat göra avkall på kravet att al-Assad måste bort. Nu återupprepar de kravet, säger Cecilia Uddén.

Utredningen om vem som bär ansvaret för gasattacken i Idlib kommer att dröja. Det finns inte tydliga bevis för att det var Syrien som låg bakom. Även om större delar av världssamfundet utgår från att så var fallet.

I väst uttryckte USA:s allierade Frankrike, Australien och Japan sitt stöd tidigt på fredagsmorgonen.

– Nu har Nato och EU uttalat sig. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att det är syriska regimen själv som bär ansvar för den här attacken. Användande av kemiska vapen kan inte gå obesvarade, därför är det på deras ansvar, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg. 

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommentar går i samma linje.

– Han säger att användandet av kemiska vapen måste besvaras och straffas och att USA informerat EU i förväg om att attacken var begränsad och avsedd att avskräcka så att den syriska regeringen inte använder kemiska vapen igen. Det tycker han är riktigt eftersom det finns en klar skillnad mellan flygattacker mot militära mål som den här, och användandet av kemiska vapen mot civila, säger Agneta Ramberg. 

Hur kommer attacken att förändra läget i Syrien?

– Kanske inte alls. Stämmer det att syriska regimen använt saringas mot sitt eget folk i Idlib, så säger man genom attacken att det kan ni inte göra igen. Varningen är att nu har ni straffats, gör ni om det så händer det igen. 

Kan rebellerna komma med en offensiv?

– Knappast. De syriska rebellerna kan inte störta Bashar al-Assad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".