Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny KD-logga med gammal politik

Publicerat fredag 7 april 2017 kl 15.04
Ebba Busch Thor och Tomas Ramberg.
Ebba Busch Thor och Tomas Ramberg. Foto: Montage TT/Sveriges Radio

Partier kan inte byta politik som andra byter skjorta. Men de kan faktiskt byta logga. Den slutsatsen verkar Kristdemokraternas partiledning ha dragit efter de senaste årens misslyckade försök att stöpa om partiets politik, konstaterar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kristdemokraternas partiledning satsar nu allt på att återsamla partiets skingrade fan-club. Med hjälp av en ny logotype kombinerad med ett mycket traditionellt kristdemokratiskt budskap hoppas partiledaren Ebba Busch Thor rädda partiet in i nästa mandatperiod.

Ebba Busch Thor försökte till en början gå vidare på den mer högerinriktade kurs som påbörjades av företrädaren Göran Hägglund under devisen "verklighetens folk". Men i de politiska kursändringarnas land - kursändringar som oftast börjat med en mer restriktiv flyktingpolitik och fortsatt med strängare kriminalpolitik - blev det snabbt trängsel och Kristdemokraterna hade inte de vassaste armbågarna.

Att väljare lämnat Kristdemokraterna kan också bero på att partier inte lika lätt som klädfabrikanter kan byta design och färger efter säsong. Partier representerar och lockar grupper med liknande sociala och ekonomiska intressen snarare än en uppsättning åsikter. Då kan det tvärtom vara en styrka att vara förutsägbar och lätt att känna igen.

Ebba Busch Thors tal till Kristdemokraterna idag var ett sätt att säga att den gamla kartan gäller trots alla avvikelser och omvägar. Hon lyfte fram partiets kristna människosyn. Hon citerade Frälsningsarmens grundare. Hon påminde om att partiet en gång startats för att försäkra sig om att skolan gav eleverna en kristen värdegrund. Busch Thor gick igenom alla rubrikerna i den traditionella KD-katalogen: Sjuka, äldre, familjer och trygghet från brott.

Och kanske finns det - i en politisk debatt som domineras av straff, gränskontroller, plikt och krav - ett ledigt utrymme för ett borgerligt välfärds- och sjukvårdsparti. Ett parti för patienter, kärnfamiljer, äldre och troende. Som likt Ebba Busch Thor idag hävdar att de försvarar människovärdet mot systemet.

Alltså det som Kristdemokraterna alltid velat lansera sig som, ibland med framgång, ibland i motgång. Att döma av partiledarens framträdande i Karlstad idag tycker partiet att det är dags att retirera tillbaka till den rollen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".