Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kinberg Batra: Vi ska göra det vi kan över blockgränserna

Publicerat fredag 7 april 2017 kl 21.14
Partiledarna kommenterar attacken
(7:23 min)
Anna Kinberg Batra, Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt.
Anna Kinberg Batra, Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt. Foto: TT/Montage

Partiledarna är alla bestörta över fredagens attentat i Stockholm.

– Det här är en fruktansvärd attack mot hela vårt samhälle. Jag tänker på offren och deras familjer men det här är en attack mot hela Sverige, säger Anna Kinberg Batra (M).

– Vi måste göra det vi kan för att stödja polis och myndigheter i jakten på dem som har gjort det här. Det är ett tillfälle för politisk samling. 

Jag har talat med statsminstern flera gånger i dag. Vi ska göra det vi kan över blockgränserna för att försvara vårt öppna samhälle.

Hon menar att det är för tidigt att säga hur det ska gå till. Det viktigaste nu är att fortsätta leva livet som vi brukar – vågar vi inte det har ondskan vunnit. 

– Det här är inte en dag för att lansera några nya politiska förslag utan prata med varandra och ställa upp för tryggheten i Sverige. 

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, kallar händelsen en nationell tragedi. 

– Ett fruktansvärt vidrigt dåd där oskyldiga människor blivit mördade och inte får återvända hem till sina familjer, säger han. 

Hur det påverkar samhället avgör vi själva menar han. 

– Syftet är ofta att påverka oss, att vi ska bli mer misstänksamma mot varandra och ta till kraftfulla åtgärder utan att veta vad som hänt. Det är viktigt att vara samlade och låta polisen och säkerhetspolisen göra sitt jobb. Sedan kan vi se vad vi kan förändra till det bättre. 

– Sverige är en demokrati som är stark och öppen. Det kommer inte att förändras av det här, säger han. 

Är ett misstänkt terrorbrott en rimlig bedömning?

– Det kan det mycket väl vara. Det liknar dåd i Berlin och i Nice, men det är för tidigt att dra slutsatser. Ett vidrigt våldsdåd är det i alla fall.

Är det läge för politiska åtgärder? 

– Jag tror inte att man ska dra förhastade slutsatser. Det är inte ett läge för politiska markeringar. 

Tidigare under fredagen gav statsminister Stefan Löfvén (S) en presskonferens. 

– Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på att det här är ett terrordåd, sa statsministern från Skene där han befann sig på fredagseftermiddagen.

– Regeringen är naturligtvis informerad, jag får kontinuerligt information. Regeringen gör allt för att stödja de myndigheter som är igång och arbetar.

Stefan Löfven uppmanade också allmänheten att vara uppmärksam och lyssna på polisens information. 

– Nu tänker vi på offren och deras familjer, nära och kära. 

Miljöpartiets språkrör, vice statsminister Isabella Lövin och utbildningsminister Gustav Fridolin, säger på en pressträff att de allra mest tänker på drabbade och anhöriga och alla dem som nu gör insatser.

Fridolin beskriver att det första han tänkte var "inte här, inte nu". I känslan fanns också beslutsamhet och ilska.

– Det är precis den beslutsamhet som har sköljt över den här staden de senaste timmarna, säger Fridolin.

På frågan om vad de vill säga nu till svenska folket säger Lövin:

– Vi känner stor sorg och medkänsla med alla drabbade. Vi har nu alla tänkbara processer igång för att vi ska känna trygghet och att den som utfört det här attentatet ska ställas till svars, säger Lövin.

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att han har reagerat med bestörtning på dådet i Stockholm.

– Ovetande och oskyldiga människor på Drottninggatan, på väg att fira helg, och plötsligt så... några dödas, andra skadas. Det är fruktansvärt. Och jag tänker såklart på de anhöriga som har nåtts av förfärliga bud i dag, säger Björklund till TT och berömmer polisen.

– Mitt intryck är att polisen har gjort ett fantastiskt arbete och en professionell insats i dag, som vi alla måste tacka polisen för. De är hjältar som har stått i främsta linjen, tillsammans med andra, och med risk för sitt eget liv har hanterat de här situationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".