Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Regeringen och polisen höll presskonferens om attentatet

Publicerat fredag 7 april 2017 kl 21.28
Statsminister Stefan Löfven: Ett helt land är samlat
(2:51 min)
Stefan Löfven, Dan Eliasson.
1 av 4
Foto: Montage/TT
Polis arbetar på plats i centrala Stockholm efter attacken.
3 av 4
Polis arbetar på plats i centrala Stockholm efter attacken. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/TT
Räddningspersonal arbetar på platsen där en lastbil körde in i folkmassorna i Stockholm.
4 av 4
Räddningspersonal arbetar på platsen där en lastbil körde in i folkmassorna i Stockholm. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/TT

Stefan Löfven höll en presskonferens under fredagskvällen med anledning av det misstänkta terrordådet på Drottninggatan i Stockholm under fredagen.

Det var ett stort säkerhetspådrag utanför Rosenbad, där presskonferensen ägde rum. Tungt beväpnade poliser fanns på plats utanför och även en stor järnring som skärmade av.  

– Ett helt land är samlat i sorg, vrede och beslutsamhet. Jag vill i dag vända mig till er som sörjer någon som du har förlorat eller är orolig över någon som är skadad, ni ska veta - hela Sverige är med er, sa statsminister Stefan Löfven under presskonferensen.

Under fredagskvällen hade regeringen tillsammans med NOA beslutat om att förstärka gränskontrollerna. Polisen har också förstärkt närvaron i hela landet och på strategiska platser.

Statsminister Stefan Löfven sa under fredagen att polisen arbetar med händelsen som ett förmodat terrordåd, oavsett om det är utfört av en organisation eller ensam gärningsman, så är målet med terrorismen att underminera demokratin. 

– Men sådana gärningar kommer inte att lyckas i Sverige, sa statsministern.

Ledare från hela världen hörde under fredagen av sig för att visa sitt deltagande. Stefan Löfven sa att Sverige har visat sin styrka och han berömde både polis, sjukvård och människor i Stockholm som öppnat upp både sina hem och arbetsplatser.

– Ni är en stolthet för Sverige.

Strax efter 21 på fredagskvällen höll även polisen en presskonferens. Stefan Hector, NOA, Jan Evensson, polischef för Region Stockholm och Johan Olsson från Säkerhetspolisen medverkade.

På presskonferensen bekräftade Jan Evensson, polischef för Region Stockholm, att polisen har gripit en person i Märsta runt klockan åtta på kvällen.

– Vi har gripit en person som vi är särskilt intresserade av.

Personen greps i en butik efter att han betedde sig på ett sätt som gjorde honom intressant.

– Han bröt ifrån det normala mönstret, sade Jan Evensson.

Polisen har sedan tidigare spridit en bild på en person som de ville komma i kontakt med. Jan Evensson sade att de har identifierat den gripne och att den personen stämmer överens med signalementen på bilden.

Stefan Hector, chef för den Nationella operativa avdelningen, bekräftade att fyra personer är döda och 15 är skadade.

Säkerhetspolisen arbetar både med polisen i Sverige och med internationella partners. De hanterar attacken som ett fullbordat terrorbrott.

– Det viktigaste målet är att säkerställa att fler attentat inte sker. För att nå det ska vi hjälpa polisen att gripa personen eller personerna bakom, säger Johan Olsson från Säpo.

Nationella operativa avdelningen har förtätat polisnärvaron i flera städer, på platser som är typiska mål för dessa attacker. De har också fattat ett beslut och gränskontroller, något som ska underställas regeringen så snart som möjligt. 

Stefan Hector sade att Sverige har en god förmåga för att stå emot terror, med väl utbildade poliser och många övningar, både polisen själva och tillsammans med andra myndigheter.

Men han sade också att det inte går att ställa upp några garantier för att Sverige inte utsätts för sådana brott.

– Man ska inte låta angrepp av det här slaget göra oss rädda, sade han.

Fakta: Ett tidigare dåd i Stockholm

  • I december 2010 sprängde en ensam man, Taimour Abdulwahab, en kroppsbomb på Bryggargatan helt nära Drottninggatan i Stockholm, mitt i julruschen.
  • Han själv blev den ende som dödades i attentatet — vilket var ren tur.
  • Han hade också lämnat sin bil med sprängämnen på en annan tvärgata till Drottninggatan. Ingen laddning detonerade där.
  • Taimour Abdulwahab hade ett id-kort utfärdat i belgiska Liège.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".