Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Snart börjar debatten om strängare lagar"

Publicerat lördag 8 april 2017 kl 15.05
Fredrik Furtenbach: Trots att det redan gjorts mycket lär det komma mer
(2:42 min)
Polis arbetar på plats i centrala Stockholm efter attacken.
1 av 2
Polis arbetar på plats i centrala Stockholm efter attacken. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/TT
Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
2 av 2
Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Ministrar och partiledare undviker just nu att strida om till exempel lagar mot terrorism, de prioriterar sammanhållning och att visa sin medkänsla med alla som drabbats. Men debatten om lagarna är tillräckligt stränga kommer snart att börja, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Än så länge är läget ganska oklart, vi vet till exempel inte så mycket om den misstänkte. Dessutom brukar politikerna vänta en tid innan de drar igång politiska debatt efter en tragedi, det brukar anses osmakligt att dra inrikespolitiska poänger då. Men det lär inte dröja länge innan debatten om hur lagarna ska skärpas startar igen.

– Brottslighet och våld är redan väldigt högt upp på både mediernas och politikernas agenda, det oroar många i sverige och politikerna vill kunna ge svar. Nu kommer lag och ordning dominera debatten i Sverige ännu mer.

Fredrik Furtenbach säger att en lång rad lagskärpningar mot terrorism och andra grova våldsbrott redan införts, men att fler nu är att vänta.
– Det har blivit straffbart att resa för att begå terrordåd. Även att organisera och betala resorna, och att träna för terror.

– Den nationella insatsstyrkan ska snart få möjlighet att ta emot hjälp från utländska insatsstyrkor. Polisen har också fått i uppdrag att stärka den nationella insatsstyrkan så att den klarar att slå till på flera ställen i landet samtidigt.

– Tanken är också att det ska bli möjligt för polisen att avlyssna någons datorkommunikation, till exempel för att komma åt krypterade samtal på Skype. Hur det ska gå till utreds just nu.

– Dessutom har det blivit svårare och dyrare för den som flera gånger ber att få ett nytt pass.

Vilka krav på fler skärpta lagar kan komma efter det här dådet?
– Det är en ganska lång rad saker. Ingen har hittills dömts för att resa för att begår terrordåd, eller för att betala en sådan resa. Vi har redan en diskussion om den lagen är tillräckligt effektiv.

– En annan viktig sak är att FRA får inte ge resultat från sin signalspaning som berör misstänkta terrorbrott till Säpo om det pågår en förundersökning mot personen, och den misstänkte är utomlands. Det vill Säpo ändra, och även till exempel Moderaterna. Regeringen har hittills sagt nej, och vill försöka lösa problemet på något annat sätt.

Fredrik Furtenbach säger att vi i Sverige har ett system där polisen kan begära ut information om misstänkta från telebolagen om till exempel vem som ringt, sms:at eller mailat vem.

– Men en del av lagstiftningen fälldes i EU-domstolen, och bolagen måste inte längre lagra uppgifterna. Det vill både polisen, Säpo och regeringen ändra på, och hur det ska gå till utreds nu.

– En utredare också föreslagit att det ska bli straffbart att hjälpa en terrororganisation praktiskt, till exempel köra en bil, röja vägar eller laga mat åt organisationen. Det förslaget har fått en del kritik, och det är oklart hur det slutar. Inrikesminister Anders Ygeman har nu sagt att han kan tänka sig ett bredare förslag, att göra det brottsligt att "delta" i en terrororganisation.

Han säger också att det slutligen är så att en del asylsökande som Säpo misstänker för kopplingar till exempelvis terrorism inte kan utvisas i dag.

– Bland annat för att deras hemländer använder tortyr eller dödsstraff. De får då övervakas på andra sätt. Vi skulle kunna få en ny debatt om det systemet är tillräckligt kraftfullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".