Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt avtal för Byggnads väntas i april

Publicerat måndag 10 april 2017 kl 10.02
En svår nöt har varit ett speciellt minimiavtal för utländska byggnadsarbetare
(2:00 min)
Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: TT

Nyligen blev ett nytt avtal för industrin klart. För medlemmarna i facket Byggnads väntas ett avtal först i slutet av april.

En svår nöt har varit ett speciellt minimiavtal för utländska byggnadsarbetare, så kallad utstationerad arbetskraft. Den nöten är man nu på väg att knäcka, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Vi för en diskussion om en lägsta lön i avtalet. Det här är de som inte omfattas av det svenska byggavtalet, utan det här är för utstationerade arbetstagare, för att säkerställa att de får den lön som de har rätt till. Men också att svenska företag kan konkurrera på lika villkor.

I bakgrunden finns den så kallade Lavallagen som kom för tio år sedan och som har inneburit att arbetstagare från andra EU-länder inte får strejka för att få mer än minimivillkoren i det svenska kollektivavtalet.

Nu är Lavallagen på väg bort och för fack och arbetsgivare gäller det att hitta andra lösningar. Och nu är en överenskommelse om minimilöner för utländska arbetstagare i princip klar, enligt uppgift till Ekot.

Det är en viktig händelse, säger Kerstin Ahlberg som forskar om arbetsrätt på Stockholms universitet.

– Det är märkvärdigt och glädjande.

På vilket sätt är det glädjande?

– Det är den svenska modellen, den bygger på att parterna ska klara upp sådant här och då blir jag glad när de lyckas med det.

Att fack och arbetsgivare skulle komma överens om ett minimiavtal för utländsk arbetskraft satt långt inne.

– Det har trasslats, det har varit ett ständigt trätoämne, säger hon.

Parterna på byggarbetsmarknaden har en lång historia av dåliga relationer bakom sig. För ett år sedan var det strejk och fack och arbetsgivare riktade hårda ord mot varandra.

Organisationen Svenskt näringsliv räknade ut att på fem år hade Byggnads varslat om konflikt 26 gånger.

Nu talar båda parter om att ett nytt avtal för de omkring 100 000 medlemmarna i Byggnads är nära. I slutet av april ska det vara påskrivet. Och skäll och anklagelser har förbytts i betydligt mer försonliga tongångar.

– Jag ser att vi har ett bra samtalsklimat. Och i det samtalsklimatet borde vi kunna hitta lösningar, säger Mats Åkerlind, tillförordnad vd i arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier.

Johan Lindholm på Byggnads är inte mindre entusiastisk.

– Att vi tillsammans kan kroka arm, det tror jag att vi börjar bli överens om för första gången på tio år. Och det tycker jag är väldigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".