Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill skicka ut varnings-VMA vid katastrofhändelser

Publicerat måndag 10 april 2017 kl 15.06
VMA-meddelande i mobil, regeringens logotyp och bild från drottninggatan efter attacken.
TT, Lars Pehrson/TT, Jonas Ekströmer/TT.

Regeringen vill se en lagändring som gör det möjligt för mobiloperatörerna att via sms kunna skicka ut så kallade VMA-meddelanden, viktigt meddelande till allmänheten.

Lagändringen, som är på gång, innebär att varningsmeddelanden kan skickas direkt till personer som befinner sig i ett katastrofområde.

Lagändringen förväntas träda i kraft under sommaren.

Vid en katastrofsituation kan polisen och en rad andra behöriga aktörer ta initiativ till att skicka ut ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten via bland annat radio, tv och utomhuslarm (populärt kallat Hesa Fredrik).

Det är i dag möjligt att skicka varningsmeddelanden via sms men inte till mobiltelefoner som befinner sig inom ett visst område.

Om polisen hade velat skicka ut ett VMA via sms under fredagens misstänkta terrorattentat hade meddelanden gått ut till de mobiltelefoner vars abonnemang är registrerade på adresser i närheten av Drottninggatan, inte till de mobiltelefoner som faktiskt befann sig på platsen.

Men det vill regeringen alltså ändra nu.

– Med den här lagändringen ålägger man mobiloperatörerna en skyldighet att förmedala VMA och man ger dem laglig rätt att behandla positioneringsuppgifter och abonnemangsuppgifter för att kunna gör det, säger Ida Wettervik, rättssakkunnig på justitiedepartementet.

Samtidigt finns viss kritik mot förslaget. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, anser att Sverige bör följa den inriktning som finns inom EU avseende varning för allmänheten, så kallat EU-Alert.

Det är ett alternativ teknisk lösning som inte kräver positionering av mobiltelefoner och därmed inte heller några författningsändringar.

– Det är ett beprövat system och innebär mindre risk för överbelastning. Dessutom går ett larm även om mobiltelefonen är på ljudlös funktion, säger Jan Wisén, biträdande avdelningschef på MSB.

Förslaget förväntas debatteras i riksdagen den 10 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".