Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

M och L vill sätta fler avvisade i förvar

Publicerat måndag 10 april kl 22.40
Roger Haddad (L): Fler ska kunna utvisas
(1:41 min)
Anna Kinberg Batra (M) och Roger Haddad (L).
Anna Kinberg Batra (M) och Roger Haddad (L). Foto: Fredrik Sandberg/TT, Thommy Tengborg/TT

Den misstänkte 39-åringen vistades i Sverige illegalt. Nu vill Moderaterna och Liberalerna skärpa reglerna när det gäller personer som fått beslut om utvisning.

Polisen har 12 500 ärenden med efterlysta personer som avvikit efter utvisningsbeslut å den misstänkta 39-årige mannen är en av dem.

Efter det rekordstora flyktingmottagandet 2015 räknar polisen de kommande tre åren med att få 60 000 nya ärenden och de flesta av dem kommer att avvika.

Vissa riskpersoner borde placeras i Kriminalvårdens anstalter, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.

– Kriminalvården borde kunna hyra ut sina öppna anstalter till migrationsverket, för att låsa in de här personerna som har begått kriminalitet i Sverige men avvaktar en avvisning. Eller att vi misstänker att de kommer att gömma sig, då ska vi kunna hålla dem i öppna anstalter.

Även Moderaterna vill att fler personer, som inte har rätt att vistas i Sverige, ska kunna sättas i förvar i väntan på utvisning. 

– Vi kommer kalla rikspolischefen och Säpochefen till riksdagen för att ta reda på hur det kunde bli så här med den här personen. Varför det är så många som avviker och inte avvisas. Och vad Säpo och polisen behöver för nya verktyg för att få detta att fungera bättre, säger partiledare Anna Kinberg Batra.

Finns det anledning att placera fler i förvar?

– Det kan behövas och det har vi moderater också föreslagit.

Men Sverige tvångsutvisar inte i normalfallet personer till diktaturen Uzbekistan och därför hade polisens möjligheter att placera den misstänkte 39-åringen i förvar varit begränsade, berättar gränspolischefen Patrik Engström.

– Så om den här personen hade sagt till oss att ja tänker inte frivilligt återvända till Uzbekistan, ni får ta mig dit med tvång. Då är våra förutsätta en sådan verkställighet ytterst begränsade. Det innebär också att våra möjligheter att ta den här personen i förvar är ytterst begränsade, säger han.

Roger Haddad, Liberalerna igen:

– Vi kräver att fler ska kunna avtjäna sina straff i sina hemländer, och att fler ska kunna utvisas, men självklart ska det ske inom rättssäkerhetens ram, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".