Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklarheter kring USA:s Syrienpolitik

Publicerat tisdag 11 april 2017 kl 05.00
Olika uttalanden de senaste dagarna
(2:14 min)
Vita huset i USA.
Vita huset i USA. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Uttalanden kring om USA kommer svara militärt igen mot Syrien eller inte, om regimen använder kemiska vapen, har ökat oklarheten om USA:s strategi och mål i Syrienpolitiken.

USA:s robotattack i torsdags mot en flygbas i Syrien förstörde 20 procent av den syriska regeringens krigsflygplan. Det uppgav USA:s försvarsminister James Mattis i ett uttalande under måndagen där han varnade Assadregimen på nytt för att använda kemiska vapen.

Uppgifterna om de materiella skadorna är inte samstämmiga mellan USA och Ryssland som är allierat med Syrien.

Varningarna till president Bashar al Assad att USA kommer svara militärt igen om den syriska regimen använder kemiska vapen, har framförts av flera centrala personer i Trumpadministrationen efter robotattacken. 

De har också gjort uttalanden de senaste dagarna som tvärtom har uppfattats som motsägelsefulla, och ökat oklarheten om USA:s strategi och mål i Syrienpolitiken.

Samtidigt framförde Vita husets talesperson Sean Spicer en ny gräns under måndagen. Han sa att presidenten skulle svara också om oskyldiga utsattes för så kallade oljefatsbomber, tunnor fyllda med sprängämnen och skrot som ofta används i kriget.

Utrikesministern Rex Tillerson sa i helgen att det krävs en internationell fredsuppgörelse för Syrien och att den ska leda fram till att ge syriens folk möjligheten att själva avgöra Assads öde. Han avisade att USA skulle använda militärt våld för att försöka åstadkomma ett regimskifte i Syrien.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley pläderade för samma fredsprocess men sa att Assad måste bort först för att fred ska vara möjlig. Haley sa också att USA har flera prioriteter samtidigt, men Tillerson sa att första prioritet fortfarande är att bekämpa IS.

Vita Huset anser att skillnaderna överdrivs, men hur Donald Trumps Syrienstrategi ser ut är en fråga på det G7-möte där USA:s utrikesminister Rex Tillerson deltar på väg till Moskva senare i dag.

USA har trappat upp retoriken mot Ryssland de senaste dagarna, på gränsen till att göra Ryssland delansvarigt för de giftgasattacker som USA anklagar Assadregimen för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".