Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska löneavtal väcker uppmärksamhet i Finland

Publicerat tisdag 11 april kl 06.24
Svenska löner - något finländare bara kan drömma om
(1:04 min)
Industriarbetare jobbar
Industriarbetare (arkivbild) Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Avundsjuka blickar åt väster men också oro för en stökig höst på den finländska arbetsmarknaden. Det nya treåriga industriavtalet som slöts härom veckan i Sverige, väcker uppståndelse i vårt grannland Finland.

Löneökningarna på den svenska sidan av Östersjön kommer att påverka även i Finland, tror många finländare. Frågan man nu ställer sig är om det kommer att hjälpa eller bromsa landets tillväxt. 

"I Finland, konkurrenskraftsavtal och förnuftslöner. I Sverige, ökningar med 6,5 procent", "Sverige har råd att höja lönerna", "Varning för en orolig finsk höst".

Så lyder några av tidningsrubrikerna om det nya svenska industriavtalet med löneökningar som finländare just nu bara kan drömma om.

Här är de centrala lönenivåerna nämligen frysta sedan parterna för ett år sedan kom överens med regeringen om det extremt svårförhandlade och konfliktbringande "konkurrenskraftsavtalet", i dag mest känt under den finska förkortningen kiky, ett nyord som väcker starka känslor i alla politiska läger, för och emot.

Finlands regering har haft som sitt flaggskeppsprojekt att göra det ekonomiskt ansträngda landet mer attraktivt på världsmarknaden. Avtalet, som orsakade stor facklig splittring i Finland, innebar utöver frysta löner bland annat en ökning av arbetstiden och minskad semesterersättning för offentliganställda.

Sedan nyheten från Sverige kom om betydande löneökningar för de närmaste åren är finländarna delade i sina uppfattningar om hur detta kan påverka också dem. Vissa ekonomiforskare och debattörer menar att det kan betyda globala fördelar för Finland att Sverige, som är en stor konkurrent på exportmarknaden, höjer lönerna medan Finland ligger kvar.

Andra varnar för att det inte blir så, utan att löneökningarna i Sverige kommer att inspirera fackförbunden här att ge sig ut på krigsstigen igen till hösten, då löner börjar förhandlas igen. Och att strejker och annan turbulens skulle kunna stoppa den lilla ljusning som setts i den finska ekonomin den senaste tiden.

Debatten är fortsatt laddad här: många lågavlönade och deltidsarbetande har drabbats av besparingarna och konkurrenskraftspolitiken, samtidigt som stora delar av den övre medelklassen stödjer regeringens ekonomiska program.

Den framgångsrika grannen Sveriges nya avtal med sina 6,5 procent på tre år blir ännu en av de yttre faktorer som många tror kan knuffa Finlands utveckling åt det ena eller det andra hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".