Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot sänder direkt: Socialdemokraternas partikongress går mot sitt slut

Publicerat onsdag 12 april 2017 kl 12.57
Löfven: Vi ska jaga dessa mördare. Här finns inga kompromisser.
(2:10 min)
Stefan Löfven framför den svenska flaggan.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Partiledningen fick med sig kongressen i de flesta frågorna, men ombuden lyckades få in ändringar bland annat i besluten om vinster i välfärden och tiggeriet.

Men det var fredagens misstänkta terrordåd i Stockholm som kom att prägla stämningen på kongressen. Partiledare och statsminister Stefan Löfvens försenade tal blev ett tydligt uttryck för det.

– Det var några som fick söka sina anhöriga på sjukhus. Och det var några som aldrig kommer att få höra rösten på sina älskade igen. Vi ska jaga dessa mördare med den samlade kraften i den svenska demokratin. Här finns inga kompromisser, sade han i talet.

Det största beskedet på kongressen var inte ett kongressbeslut. Det var statsrådet Anders Ygeman som levererade det i går morse. Det blir 10 tusen fler poliser till år 2024. 

Men det var andra frågor som det blev debatt om. Ledningen hade fokuserat på skolan när den talade om vinsttak, men ombuden fick in att taket även ska gälla äldreomsorgen och vården.

Många motioner handlade om att gå tillbaka till en mer generös flyktingpolitik. Kompromissen blev att S tycker att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening är bra för integrationen, men det är i EU partiet ska arbeta för det.

Kongressen röstade även för att Sverige ska öka antalet kvotflyktingar och att partiet ska verka för fler lagliga vägar in i Europa.

En debatt som väckte känslor var tiggeridebatten. Partiledningens första skrivningar fick hård kritik från många ombud och de fick igenom flera tillägg som mjukade upp beslutstexten.

Ordningslagen ska ses över och möjligheterna att avhysa bosättningar bli bättre, men avhysningar ska göras med respekt för individen. Tilläggen välkomnades av Lena Micko, som sitter i partiets VU.

– Det som är självklart, att man ska ta hänsyn till individen, till barnen, och så vidare, det var nånting som vi kanske tog för givet. Därför var det viktigt att markera det tydligare än vad vi gjorde i de ursprungliga skrivningarna, säger Lena Micko.

Andra viktiga beslut från denna, partiets 39:e kongress, blev förbud av religiösa inslag i skolan, nollvision mot mäns våld mot kvinnor, steg mot en mer individualiserad föräldraförsäkring under nästa mandatperiod och en avveckling av den lag som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill, den så kallade ebo-lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".