Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kampanj ska förbättra allmänhetens krisberedskap

Publicerat lördag 15 april 2017 kl 20.36
"Kvinnor gör fler åtgärder"
(2:04 min)
Myndigheten för samhällskydd och beredskap.
Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Foto: Drago Prvulovic/ TT

I maj hålls för första gången en Krisberedskapsvecka med syfte att förbättra allmänhetens beredskap för olika typer av samhällskriser, som terrordåd.

Kampanjen organiseras av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Kriser som de vill öka allmänhetens beredskap för kan vara allt från terrorattentat till översvämningar och stormar, olika typer händelser som kan leda att samhällsviktiga funktioner slås ut, som elförsörjning och transportsystem.

– Syftet med kampanjen är att få människor att reflektera över de här frågorna överhuvudtaget, vad gör jag om min vardag plötsligt vänds uppochner och all den service och tjänster som vi är vana vid alltid fungerar plötsligt inte gör det. Hur hanterar jag grundläggande behov som alla har, mat vatten, värme och hur kommunicerar jag med anhöriga om mobilnätet ligger nere, säger Christina Andersson som är projektledare på MSB. 

Under Krisberedskapsveckan den 8-14 maj kommer kommunerna tillsammans med andra aktörer att informera invånarna om lokala risker som finns i de olika kommunerna och hur man kan hantera dem. MSB har valt ut en prioriterad målgrupp för informationen, nämligen kvinnor mellan 45 och 64 år.  

– Det finns flera studier som pekar på att kvinnor är mer benägna att göra olika säkerhetshöjande åtgärder, saker som gör att man kan hantera en allvarlig situation bättre. Rent kommunikationsstrategiskt tänker vi också att det är smart att rikta oss lite extra till dem eftersom de gärna pratar om sånt här i sina nätverk så de blir bra vidarekommunikatörer, säger Christina Andersson på MSB.

Krisberedskapsveckan planeras att bli en årligen återkommande kampanj. Nästa år kommer man också att skicka ut en broschyr till nära 5 miljoner hushåll med information om hur befolkningen kan förbereda sig för samhällskriser och höjd beredskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".