Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarets forskningsinstitut hjälper med utredning efter lastbilsattacken

Publicerat torsdag 13 april 2017 kl 06.00
Inget svar på vad det var för anordning som hittades i lastbilen
(2:34 min)
Den lastbil som användes för att meja ner flertalet personer på Drottninggatan i centrala Stockholm har fraktats bort under natten.
1 av 2
Den lastbil som användes för att meja ner flertalet personer på Drottninggatan i centrala Stockholm har fraktats bort under natten. Foto: Markus Schreiber
Skylt utanför Totalförsvarets forskningsinstitut
2 av 2
Totalförsvarets forskningsinstitut Foto: Johan Nilsson / TT

Det pågår ett omfattande arbete för att analysera den tekniska bevisning som finns efter terrordådet. Bland annat har Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, gjort en första analys av den anordning som hittades i bilen, som man misstänker var någon form av explosiv eller brandfarlig anordning.

Torgny Carlsson, ställföreträdande avdelningschef på FOI, säger att analysen har försvårats av att det brann i förarhytten.

– Det försvårar ju analysen naturligtvis, dessutom så var ju brandkåren framme och släckte branden och släckningsarbetet betyder ju också att man förstör spår, säger han. 

Fortfarande finns inget svar på vad det var för anordning som hittades i lastbilen efter attentatet, varken FOI, polis eller åklagare vill svara på den frågan med hänvisning till sekretess, men tidigare uttalanden har varit att man hittat någon form av explosiv eller brandfarlig anordning i förarhytten. Och man har varken velat bekräfta eller förneka att det skulle handla om ett sprängämne.

Begäran till FOI att analysera materialet kom dagen efter attentatet – och resultatet skickades i form av en preliminär analys till utredarna inför häktningsförhandlingen för den 39-åring som nu erkänt terroristbrott.

– Man tittar på vad det handlar om, vilka komponenter som finns, sedan får man göra en preliminär analys.

Efter självmordsdådet på Bryggargatan i Stockholm 2010 fick FOI uppdraget att göra en rekonstruktion av de bomber som den man som sprängde sig själv till döds då bar på.

Även i ett fall från förra året då en man dömdes för terrorbrott för att ha börjat bygga en bomb av en tryckkokare, ingick analyser från FOI i utredningen.

Även nu har FOI en beredskap för att kunna göra fler analyser om det kommer en begäran om det, säger Torgny Carlsson.

– Det är polisen och åklagaren som ska avgöra det, och det är de som måste bedöma hur bevisläget är och hur mycket underlag de behöver för åtalet.

Också på Nationellt Forensiskt centrum, som analyserar teknisk bevisning har man nu en ökad beredskap för att kunna arbeta snabbt i utredningen av terrordådet i Stockholm.

Redan på attentatskvällen kom det första materialet där man gjorde snabbanalyser under natten och lämnade resultatet till utredarna tidigt på morgonen.

– Ja, vi har beredskap för att arbeta under helgerna om det behövs, och vi kan göra en mängd olika undersökningar. Ofta kan det handla exempelvis om fingeravtryck eller dna som kan föra utredningen framåt i ett akut skede. Sedan kan det finnas en mängd åtgärder som man gör på lite längre sikt, säger Susanne Karlsson, kommunikatör på Nationellt Forensiskt centrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".