Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Livsmedelsverket letar gift i ekoägg

Publicerat torsdag 13 april 2017 kl 07.46
Äggkartong. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än vanliga ägg. När nyheten kom i höstas gick äggförsäljningen ner. Effekten i handeln var kortvarig, men gifterna finns kvar. Livsmedelsverket arbetar fortfarande med att spåra källan till gifterna.

Svenskar äter allt mer ägg och en allt större andel av dem är ekologiska. Bra för djuren, men kanske inte för konsumenten.

I en rapport som publicerades av Livsmedelsverket i höstas framkommer att ekologiska ägg innehåller förhöjda halter av gifterna dioxin och PCB.

Halterna befinner sig under de värden som anses vara säkra för en människa att äta, men ekoäggen innehåller runt tre gånger mer gift än de vanliga äggen - och ingen vet varför.

– Arbetshypotesen är att det har att göra med fodersituationen, säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket.

Teorin är att värphönorna får i sig gifterna i foder som innehåller fiskmjöl, en produkt som i sin kan innehålla gifter som sprids i haven.

– Vi är inte riktigt övertygade om det, säger Kjell Wejdeman, som ansvarar för analyser av hönsfoder på Jordbruksverket.

– Vi har inte hittat några överträdelser av de gränsvärden som finns för hönsfoder. Näringen har arbetet väldigt hårt med det här och har tagit väldigt mycket prover.

Enligt Wejdeman visar studier gjorda i Europa att gifter i ägg ofta kommer från lokala miljöföroreningar, som till exempel material i de anläggningar där värphönsen hålls.

Trots Jordbruksverkets invändningar är äggproducenternas och Livsmedelsverkets huvudspår fortfarande att hönsfodret är källan till miljögifterna.

– Ja, jag vet, men vi har rätt båda två. De prover som tagits på foder ligger under gränsvärdena, men nu funderar vi på om gränsvärdet verkligen ligger på rätt nivå, säger Petra Bergkvist.

Livsmedelsverket tar frågan på allvar och ett tjugotal omfattande provtagningar kommer att genomföras.

– Men vi har inga resultat än så länge, säger Bergkvist.

När nyheten om gifter i ekoäggen kom i höstas sjönk försäljningen av de ekologiska äggen med tiotals ton ägg per vecka, jämfört med föregående år.

– Ja, det kanske var en dipp, statistiken ljuger inte, men nu ser vi att försäljningen ökar. Det gäller inte bara i Sverige utan även utomlands, säger Axel Lagerfelt, bonde och ordförande i branschorganisationen Svenska ägg. 

Han säger att dioxinhalterna i svenska ekoägg är på väg att gå ner.

– Vi vågar inte ropa hej, men vi tror att vi har vänt trenden.

Livsmedelsverket avråder heller inte från att äta ekoägg.

– Man äter sina ägg som vanligt, säger Petra Bergkvist.

Kjell Wejdeman är dock mer försiktig.

– Jag tillhör dem som har en lite udda kosthållning och därför äter jag mycket ägg, ett antal ägg om dagen, och då väljer jag bort ekoäggen, säger han.

 

FAKTA:

Dioxin sprids via luftföroreningar och lagras i djur och växter. Skillnaden mellan ekoägg och vanliga ägg beror troligen på vad hönorna äter. Ekologiska höns får delar av sin proteintillförsel från fiskmjöl i stället för syntetiska aminosyror.

En annan möjlig källa till dioxin är miljön som omger hönorna. Eftersom ekohöns vistas utomhus kan de få i sig gift från jord, växter, maskar och insekter. 

Dioxinhalten i de ekologiska äggen är fortfarande så låg att nivåerna inte utgör en hälsofara för normalkonsumenter. De förhöjda nivåerna gör att säkerhetsmarginalerna är något mindre mellan intagsnivåerna och den nivå där effekter kan uppstå.

Källa: Naturskyddsföreningen, Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".