Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nasa har hittat nya bevis för havsvärldar i rymden

Publicerat torsdag 13 april 2017 kl 22.53
Astronom: Man kan bekräfta att det är flytande vatten
(6:08 min)
Vattenplymer från gejsrar på Saturnus måne Encaladus.
Vattenplymer från gejsrar på Saturnus måne Encaladus.Vattenplymer från gejsrar på Saturnus måne Encaladus. Foto: Nasa/TT

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa för fram nya bevis för att det finns vatten och oceaner i rymden.

– Att oceaner finns i rymden har man starkt misstänkt ett tag. Flera av Jupiters och Saturnus månar har visat tecken på att ha oceaner under sitt ytskikt som består av is, men det här har varit svårt att studera tidigare, säger Markus Janson, astronom vid Stockholms universitet.

– Nu har det då visat sig att minst två av de här månarna har gejsrar, eller plymer av vatten, som skickar upp vatten från det inre skiktet och upp över ytan. Och när det händer så får man tillfälle att studera vad som finns i plymerna, och det är där man gjort nya upptäckter, säger Markus Janson.

Det är data från Nasas rymdteleskop Hubble och rymdsonden Cassini som presenterades under torsdagen. 

En masspektrometer på Cassini har spårat stora mängder vätemolekyler i vattenplymer som skjutit upp från Saturnus måne Enceladus isiga yta över oceanen.

Forskarna tror att vätet härstammar från en hydrotermisk reaktion mellan oceanen och månens stenkärna. Är det fallet finns förutsättningar för att oceanen innehåller den kemiska komponenten metan, som kan indikera förekomst av mikrober på oceanens botten.

Hubble å sin sida har för andra gången fångat ett utbrott av en vattenplym på den varmaste delen av Jupiters måne Europas isyta, som döljer en saltvattensocean. Utbrottet skedde på exakt samma ställe.

Eftersom månarna Enceladus och Europa verkar ha nyckelingredienser för liv som vi känner det, bedömer forskarna dem som goda kandidater för utomjordiskt liv. Astronomen Markus Janson, vid Stockholms universitet, säger att de nya fynden kan ha stor betydelse.

– Ja, det kan ha stor betydelse. Man kan bekräfta att det är flytande vatten. Det tror vi är en grundläggande förutsättning för att liv ska kunna uppstå, säger Markus Janson.

Cassinis uppdrag upphör vid årets slut, men Nasa fortsätter satsningen på oceanvärldarna. Nästa årtionde beger sig Europa Clipper i väg på en resa som tar flera år. Väl framme ska ett djuplodande radarinstrument kunna "se" igenom Europas isskorpa, som är av okänd tjocklek. Andra instrument ska mäta magnetfält, temperaturer, atmosfäriska partiklar och oceanens djup och salthalt.

Att Europa har en ocean anades efter Voyager-expeditionen 1977 och fastslogs av Galileo-expeditionen 1996.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".