Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksrevisionen borde granskas bättre

Publicerat lördag 15 april 2017 kl 12.04
Stefan Lundgren: Det saknades styrdokument
(1:36 min)
Stefan Lundgren, Riksrevisionen
Stefan Lundgren, Riksrevisionen. Foto: TT

Riksrevisionen har ännu inte tillräckligt bra interna rutiner för att hantera jäv, trots kritik efter sommarens avslöjanden. Det säger den nytillträdde riksrevisorn Stefan Lundgren blickar bakåt för en förklaring.

– Ett skäl till att de tidigare riksrevisorerna kanske hamnade fel är att det grundläggande i en myndighet i form av det vi kallar styrande dokument, det vill säga interna regler och riktlinjer och vägledningar, förefaller ha varit ett väldigt underutvecklat område på Riksrevisionen.

Dagens Nyheter avslöjade i somras flera fel som begåtts av Riksrevisionens tidigare chefer. Pågående granskningar lades ner utan tillräcklig motivering. Utomstående fick ta del av och ges möjlighet att påverka pågående granskningar. Riksrevisorer lade sig i granskningar som hade bäring på deras tidigare jobb.

De tre tidigare riksrevisorerna slutade och tre nya började för en månad sen. Deras stora uppgift är att återskapa förtroendet för myndigheten. Bland annat genom att ta fram bra rutiner för att kontrollera eventuellt jäv i framtida granskningar.

Stefan Lundgren, en av de nya riksrevisorerna, tycker också att granskningen av själva Riksrevisionen borde bli bättre i framtiden.

– Jag tror att det vore bra om man med en viss regelbundenhet kunde bjuda in internationell expertis för att granska hur Riksrevisionen sköter sitt uppdrag och står sig mot internationella kollegor. Samt att Riksdagen får det underlaget för att bedöma hur riksrevisorerna sköter sitt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".