Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fråga-svar: Vad röstar Turkiet om?

Publicerat söndag 16 april 2017 kl 02.59
Människor röstar och bild på reporter
Sveriges Radios Filip Kotsambouikidis på plats i Turkiet under folkomröstningen. Foto: TT/Sveriges Radio

I dag går Turkiet till val. Ett val som enligt vissa kan avgöra framtiden i landet. Men vad är det turkarna röstar om, egentligen?

Ekots Filip Kotsambouikidis reder ut.

Vad handlar valet om?

 • Det handlar främst om att stärka presidentämbetets makt. Ja-sidan säger att det blir en modernare konstitution, att Turkiet blir mer lättregerat och mindre beroende av koalitioner, medan nej-sidan oroas över ett enmansvälde, utan kontrollmekanismer på det sätt som man har i exempelvis USA.

 • Den exekutiva makten flyttas från premiärministern till presidenten, och premiärministeryrket avskaffas. Presidenten kommer få sparka ministrar, utfärda dekret, utlysa undantagstillstånd, och få stort inflytande över de högsta juridiska instanserna. Kritiker menar att det ytterligare skulle minska uppdelningen av makten i Turkiet.

 •  Om det blir ja ser Erdogan ut att kunna sitta till minst 2029. Parlamentet blir försvagat, exempelvis kommer man inte kunna rösta om misstroendeförklaring mor presidenten, undantaget är förräderi.

Hur har kampanjen sett ut?

 • Mer utrymme för ja-sidan. Mer tv-tid, vepor, planscher, och bilar som åker runt och spelar kampanjlåten för ja-sidan. Men även nej-sidan har varit närvarande på gatorna även om man inte fått alls lika mycket utrymme.

Opinionsläget

 • Ja-sidan leder med viss marginal om man ska tro opinionsundersökningarna, men det finns också enstaka undersökningar som visar på svag ledning för nej – det handlar om om någon procentenhet. Politiska analytiker säger dock att nej-sidan kan vara starkare än vad som syns i mätningarna, för att folk inte vågat eller velat vara öppna med att dom ska rösta nej. Det har förkommit trakasserier av nej-sidan – det har rapporterats om sabotage och hot. Ledande politiker har varnat för att de på nej-sidan kan gripas efter omröstningen.

Hur partierna röstar

 • AK-partiet står bakom ett ja, de får stöd av ledaren för nationalisterna i MHP – men MHP är delat.
 • Sekulära CHP representerar nej-sidan, tillsammans med prokurdiska HDP.

Vad händer vid ett ja?

 • Ett nyval ganska fort skulle gynna AKP, eftersom de nya lagarna träder i kraft först efter ett sådant. Bedömare tror också att AKP skulle växa vid ett nyval. Men AKP-företrädare säger att det inte finns planer på ett nyval.

Vad händer vid ett nej?

 • Sannolikt förlängs undantagstillståndet i landet.
 • Många fruktar att myndigheter kommer slå ner mer politiska motståndare.
 • Inte omöjligt att det ganska snart kommer ett nytt reviderat förslag som det ska röstas om.

Fakta om valdagen

 • 57 miljoner har rösträtt. Tre miljoner turkar boende utomlands har haft rösträtt.

 • Frågan som man ska ta ställning till kommer inte finnas på valsedeln – alla förutsätts veta vad de röstar om.

 • En kvarts miljon poliser och ytterligare 130 000 säkerhetsstyrkor kommer vara synliga under valdagen. Dessutom är runt 6000 militärer på standby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".