Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Strid på alla fronter om Allra-pengarna

Publicerat måndag 17 april 2017 kl 11.36
"De här transaktionerna är inte på något sätt ovanliga"
(9:17 min)
Delad bild: Pensionsmyndigheten-skylt, Allra-skylt.
Foto: Christine Olsson/TT, Jonas Ekströmer/TT.

Drygt en månad har gått sedan pensionsmyndigheten bestämde sig för att kasta ut bolaget Allras fonder ur PPM-systemet. Men beslutet har tillfälligt stoppats i kammarrätten i Stockholm.

Allras vd och storägare Alexander Ernstberger vägrar ge upp kampen mot Pensionsmyndigheten. För några veckor sedan vann Allra en delseger när kammarrätten i Stockholm bestämde sig för att pausa myndighetens beslut att säga upp avtalet med Allra. Kammarrätten chockade pensionsmyndigheten som i fjol inte hade några problem att kasta ut till exempel företaget Falcon Funds från PPM-systemet.

– Det var ett överraskande beslut av kammarrätten men nu får vi rätta oss efter det, och det innebär att vi inte kunde fullfölja vår avregistrering. Det är mycket juridik just nu, det är därför det tar tid, säger Jimmy Larsson Hagberg som är pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Men har då pensionsmyndigheten juridiken på sin sida? Allras advokat Marcus Johansson anser inte det.

– Allt de tar sig för i förhållande till Allra är olagligt, säger Johansson.

Historien om Allras kritiserade affärer med pensionsspararnas pengar tar sin början 2012 i affärer som Ekot berättat om.

Allra, som då hette Svensk Fondservice, investerade i värdepapper hos två internationella banker. Men i stället för att gå direkt till bankerna använde Allra ett litet svenskt finansbolag som hette Oak Capital som mellanhand. Allra betalade drygt 150 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar för tjänsterna till Oak Capital. Ett kraftigt överpris enligt flera experter som Ekot talat med.

En stor del av vinsterna som Oak Capital gjorde på affärerna användes sedan till att köpa aktier av Allras två huvudägare som fick drygt hundra miljoner kronor tillsammans.

Pär Strömberg som är professor i finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm var mycket kritisk mot affärerna i Ekot för drygt en dryg månad sedan.

– Ens omedelbara känsla är att den här transaktionen gjorde att svenska pensionssparare blev blåsta på 150 miljoner kronor, anser Strömberg.

Liknande affärer upprepas några år senare 2015 och 2016. Den här gången köper Allra värdepapper via ett dotterbolag i Dubai. Även här handlar det om över 150 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar som betalas ut till dotterbolaget som agerar mellanhand, uppger Pensionsmyndigheten. Allra hade kunnat köpa dessa värdepapper utan att gå via dotterbolaget och slösa bort pensionsspararnas pengar, anser myndigheten.

Även i de här affärerna gick pengarna framför allt tillbaka till Allras två storägare, säger Pensionsmyndigheten.

Men Allras vd och storägare Alexander Ernstberger anser att allting gått rätt till.

– De här transaktionerna är inte på något sätt ovanliga, utan alla fonder, till och med sjunde AP-fonden, har stora transaktionskostnader för sin värdepappershandel, så det är ingenting som bara rör Allra, säger Ernstberger.

Om det inte vore för en annan PPM-skandal hade Allra kanske kunnat fortsätta att genomföra sina affärer via dotterbolaget i Dubai i lugn och ro.

Men förra sommaren slängdes det Maltaregistrerade bolaget Falcon Funds ut ur PPM-systemet efter det att Pensionsmyndigheten upptäckt att miljardbelopp fattades i bolagets fonder.

Under hösten började myndigheten titta efter om det fanns fler bolag som inte skötte sig, berättar pressekreteraren Jimmy Larsson Hagberg.

– Ganska snart hittade vi fler fonder som vi avregistrerade och i nästa steg dök Allra upp.

Vad var det ni såg till att börja med?

– Ett av de kriterier som vi började leta efter var om man huvudsakligen fanns på den svenska PPM-marknaden men riggat sitt företag utomlands. Det fanns fler kriterier och när det gällde Allra så blinkade det på alla de faktorerna, så vi var tvungna att titta närmare och ställa frågor, säger Larsson Hagberg.

I början på 2017 rapporterade Svenska Dagbladet i flera artiklar om dålig avkastning i Allras fonder och aggressiv marknadsföring. Allras ordförande Ebba Lindsö avgick ur styrelsen tillsammans med före detta justitieministern Thomas Bodström.

I mitten på mars rapporterade Ekot om Allras tvivelaktiga affärer 2012 och några dagar senare berättade Pensionsmyndighetens geneeraldirektör Katrin Westling Palm att Allra inte längre fick vara kvar i PPM-systemet.

Men så lätt var det inte. Pensionsmyndigheten som efter Falcon Funds överklaganden i fjol trodde att domstolarna även den här gången direkt skulle ge tummen upp hade fel. Målet ligger nu hos tre olika domstolar. I första hand väntas ett nytt besked från Kammarrätten i Stockholm.

Den ska besluta om målet överhuvudtaget ska tas upp i förvaltningsdomstolarna. Jimmy Larsson Hagberg på Pensionsmyndigheten hoppas att kammarrätten stoppar Allras överklagande.

– Det blir jätteviktigt, för om de går på vår linje kommer vi vilja fullfölja vår avregistrering och sälja fonderna, så som vi har rätt att göra enligt vårt avtal och det EU-regelverk som finns. Vi anser inte att Allra och dess företrädare är lämpliga att finnas på fondtorget och ha hand om pensionssparares pengar, säger Larsson Hagberg.

Men Allras advokat Marcus Johansson är segerviss Han anser att Pensionsmyndigheten inte har rätt att kasta ut fondbolag ur PPM-systemet om de har tillstånd från en finansinspektion i ett EU-land. Falcon Funds har tillstånd på Malta och hade kunnat vinna i rätten mot pensionsmyndigheten med rätt argumentation, tror Johansson. Detsamma gäller för Allra som har tillstånd i Luxemburg. Pensionsmyndigheten har därför överträtt sina befogenheter, anser han.

– Vad Pensionsmyndigheten har gjort är att ställa upp sina egna kriterier för fonders och fondförvaltares lämplighet och sedan bedrivit en egen tillsynsverksamhet med egna bestraffningar, men det har man inget lagstöd för, anser Johansson.

En känsla efter att ha pratat med bägge sidor i konflikten är att den som vinner i förvaltningsdomstolarna mellan Allra och Pensionsmyndigheten också tar hem hela striden.

Men även om Allra skulle vinna har bolaget redan förlorat på andra plan. Allra har svårt att få tag i revisorer och personer som vill sitta i styrelsen. Varumärket är nedfläckat och många kunder har tagit ut sina pengar ur bolagets fonder de senaste två månaderna. Det visar statistik hos Pensionsmyndigheten, berättar Jimmy Larsson Hagberg.

– Av de drygt 120 000 personer som hade Allras fonder inom premiepensionen innan det här började har strax över 30 000 lämnat Allra. Innahaven i fonderna har minskat från 19 miljarder kronor till 14 miljarder, säger Larsson Hagberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".