Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gudstjänst i Storkyrkan efter terrordådet

Uppdaterat måndag 17 april kl 17.28
Publicerat måndag 17 april kl 15.36
"Jag tycker att det var väldigt starkt"
(1:54 min)
Domprost Hans Ulfvebrand vid måndagens nationella ljusgudstjänst i Storkyrkan för offer och anhöriga som drabbats av lastbilsattacken på Drottninggatan.
1 av 6
Domprost Hans Ulfvebrand vid måndagens nationella ljusgudstjänst i Storkyrkan för offer och anhöriga som drabbats av lastbilsattacken på Drottninggatan. Foto: Christine Olsson/TT
Minnesgudstjänst i Storkyrkan efter terrordådet
2 av 6
Foto: Joanna Korbutiak/Sveriges Radio
Minnesgudstjänst i Storkyrkan efter terrordådet
3 av 6
Foto: Joanna Korbutiak/Sveriges Radio
Minnesgudstjänst i Storkyrkan efter terrordådet
4 av 6
Foto: Joanna Korbutiak/Sveriges Radio
Minnesgudstjänst i Storkyrkan efter terrordådet
5 av 6
Foto: Joanna Korbutiak/Sveriges Radio
Kö utanför Storkyrkan i Stockholm på måndagen.
6 av 6
Kö utanför Storkyrkan i Stockholm på måndagen. Foto: Joanna Korbutiak/Sveriges Radio

Fyra dödades och 15 skadades när lastbilen plöjde fram längst Drottninggatan för tio dagar sedan. Många människor köade utanför Storkyrkan i Stockholmför att få vara med på den nationella gudstjänsten som hölls till minne av offren.

– Jag tycker att det var väldigt starkt. En sorts allvarlig tystnad som ärkebiskopen gav uttryck för. Och hoppfull samtidigt när hon sa att när vi går vid varandras sida så kan vi upptäcka livets möjligheter också, säger Ingegärd Dominique

Vad har en sådan här gudstjänst för betydelse?

– En stor betydelse, det finns i byggnaden och i människorna som framträder den här kraften som hjälper till och övervinner det svåra, så tänker jag.

Det var många som kom till Storkyrkan i Stockholm i dag för att delta i den ljusgudstjänst som hölls till minne av offren som dödades vid attentatet på Drottninggatan.

Vid dagens gudstjänst närvarade kungaparet och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Ärkebiskop Antje Jackelén talade om att våga lita på livet trots dess bräcklighet, också när tilliten är svag.

Domprost Hans Ulfvebrand önskade i sin predikan att han förmedlade att vi ska tänka ljusa tankar om framtiden.

– Att vi nu går ut i vardagen igen och försöker bära med oss ett hopp. Och att demokratin måste försvaras varje dag. Just i så här utsatta situationer så uppstår det någon form av gemenskap bortom det vi kan förklara, men det har ändå en betydelse oss människor emellan, säger Hans Ulfvebrand.

En av kyrkobesökarna som uppskattade gudstjänsten i dag var Anneli Ekendahl-Järelöv.

– Det känns skönt när allting som har hänt då är det skönt att få höra lite bibeltext, och tända ljus, och psalmen härlig är jorden är skön att få höra, säger Anneli Ekendahl-Järelöv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".