Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårbudgeten får kritik från flera håll

Published tisdag 18 april 2017 kl 11.22
Oppositionen om budgeten
(2:04 min)
Ulf Kristersson, moderaterna och Konjukturinstitutets Urban Hansson Brusewitz.
Ulf Kristersson, moderaterna och Konjukturinstitutets Urban Hansson Brusewitz. Credit: TT/Montage

Regeringen presenterade sin vårbudget i dag med satsningar för bland annat polisen, försvaret, förlossningsvården och skolor i särskilt utsatta områden. Men budgeten får också kritik från flera håll.

– Samhällsbyggandet ska fortsätta, det är den här regeringen fast besluten om, sa finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff på Rosenbad.

Förutom flera väntade satsningar bland annat 700 miljoner extra till polisen och 500 miljoner extra till försvaret, satsar regeringen även 500 miljoner på det man kallar klimatklivet och mer pengar till förlossningsvården.

Regeringen räknar också med ett överskott på runt 15 miljarder kronor i år och räknar med en BNP-tillväxt på 2,6 procent.

Men budgeten får kritik för att den lägger så pass mycket pengar på ändringar. Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz säger till TT att vårbudgeten egentligen inte ska innehålla ändringar för annat än oförutsedda händelser.

– Det är inget lagbrott, men jag ställer mig frågande till att man avviker från intentionerna i budgetprocessen, säger han.

Huvudbudgeten ska läggas på hösten, menar Urban Hansson Brusewitz. Polisens ökade arbete och därmed ökade utgifter, är okej, men vad gäller mer pengar till skolan, förlossningsvården och klimatet är han betydligt mer tveksam.

– Vad är det för problem som man nu har sett som man inte såg i höstas, säger Urban Hansson Brusewitz utan att göra några värderingar av satsningarna som sådana.

Lärarnas Riksförbund är dock positiva till satsningarna. Det senaste PISA-resultatet som kom i december visade på försämring i skolans likvärdighet, säger ordförande Åsa Fahlén.

– Lärarbristen har också nått nya och allvarliga nivåer med störst problem att hitta lärare i skolor i utsatta områden. Regeringens satsning på dessa skolor är därför högst berättigad. 

 

Budgeten får också väntat kritik från samtliga Allianspartier som menar att regeringen ser för ljust på läget och inte tar flera samhällsproblem på allvar.

Moderaternas Ulf Kristoffersson menar att regeringens bedömning av den goda ekonomin är felaktig.

– Det är inte regeringens strama, aktiva finanspolitik som lett till bättre finanser utan att vi gått från lågkonjunktur till högkonjunktur. Om vi skulle få en ny kris, så skulle vi ha dramatiska underskott framför oss. Det krävs bättre sparande under högkonjunktur.

Kristoffersson säger också att situationen på arbetsmarknaden går åt fel håll och att problem i omvärlden som situationen med Brexit, den nya administrationen i USA och oroligheter i Turkiet kan skapa problem.  

Kristdemokraternas ekonomi-politiske talesperson Jakob Forssmed menar tex att regeringen har för ljus bild av arbetslösheten och ekonomin. 

– Det är oroande att man har så höga utgiftstak.

Forssmed är även kritisk till förslaget att fler får betala statlig skatt. 

Liberalernas Mats Persson menar att regeringen blundar för de integrationsproblem som Sverige står inför, och att en ny underklass riskerar att växa fram om man inte tar tag i problemen. 

Satsningar på Arbetsförmedlingen och "låtsas jobb" kommer inte ge önskad effekt och 300000 personer riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden, säger Persson. 

– Sverige behöver fler enkla jobb, inte låtsasjobb. Jag hör att Sverige ska konkurrera med enkla jobb, men det är bara att ta färjan över till Tyskland för att se att högteknologiska länder har fler enkla jobb. Men regeringen fortsätter i stället att bygga ut Arbetsförmedlingen och låtsasjobb.

Budgeten får också kritik från flera stora fackförbund skriver Dagens Industri. Bland annat SACO och Unionen menar att förslaget om utvidgad statlig inkomstskatt slår fel. Förslaget skulle innebära ökad skatt för alla som tjänar mer än 38.000 kronor i månaden. 

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".