Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys: Regeringens största problem är inrikespolitiken

Publicerat tisdag 18 april 2017 kl 11.08
Oppositionen: Regeringen saknar åtgärder
(2:26 min)
Magdalena Andersson och Fredrik Furtenbach.
Foto: TT/Montage

Ett oväntat överskott ger regeringen en chans att satsa inför valet 2018. Men fortfarande vet man inte om alliansen kommer att släppa fram regeringens förslag, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Konjunkturen går regeringens väg. Det blev ett oväntat överskott i offentliga finanserna förra året, och det fortsätter i år och nästa år. Valåret 2018 ser regeringen ut att få ett överskott på drygt 25 miljarder. Den skulle både kunna satsa på reformer och avsluta mandatperioden med ett överskott. Det är förstås viktigt, eftersom Socialdemokraterna och Alliansen tävlar om vem som är mest trovärdig i att sköta svensk ekonomi.

Men bra läge i svensk ekonomi löser inte alla problem för regeringen, säger Fredrik Furtenbach. 

– Vi har ett osäkert läge i omvärlden, kring både brexit i Storbritannien och kring vart USA går i bland annat frihandelsfrågor. Här hemma bromsas bostadsbyggandet av brist på personal. Vi har också en välkänd debatt kring riskerna med att svenskarna har så höga bostadslån och vad som skulle hända om fastighetspriserna faller. 

– Sen ser det ju väldigt avlägset ut för regeringen att nå sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Allt fler får ett jobb eller en studieplats, men arbetslösheten ligger fortfarande för högt, bland annat eftersom fler söker jobb.

Men regeringens största problem handlar ändå om inrikespolitik, säger Fredrik Furtenbach.

– Oppositionen hotar ju att stoppa hela eller delar av budgeten. Det är framförallt förslagen om skattehöjningar, som ska läggas fram på riktigt i höst, som Alliansen siktar in sig på. Hur det slutar vet väl sannolikt ingen i dag. Allianspartierna har inga nya besked. Inte heller Magdalena Andersson kunde säga säkert i dag att skattehöjningarna kommer att läggas fram.

– Sen har ju högkonjunkturen hittills inte gynnat regeringen i opinionen. Siffrorna ser rätt dystra ut för Socialdemokraterna, men framförallt för Miljöpartiet. Regeringen har längre dragits med låga förtroendesiffror och det har funnits en pessimism bland många svenskar kring vart landet är på väg, även om den pessimismen nu viker när det gäller ekonomin.

Vad beror överskottet i de offentliga finanserna på? 

– Bland annat på oväntat stora skatteintäkter från bland annat moms och kapitalskatt. Regeringen har också stor hjälp av att partierna gjort upp om att skriva ner målet för hur stort överskottet ska vara. Det har gjort att regeringen inte längre på samma sätt kan anklagas för att spara för lite. Statliga konjunkturinstitutet, till exempel, säger inte längre att regeringen samlar för lite i ladorna i goda tider.

Regeringen har ju förhandlat om budgeten med Vänsterpartiet. Vad har Vänsterpartiet fått igenom?

– Bland annat mera pengar till förlossningsvården, och förslaget att fler än planerat ska betala statlig skatt. Däremot har Vänsterpartiet inte fått igenom det de själva sagt att de prioriterat högst, höjd skatt på "de rikaste". Till exempel återinförd förmögenhetsskatt. Och snart har det tåget gått för hela mandatperioden för Vänsterpartiet, skatteförslag skickas normalt ut på våren och inget sådant förslag har kommit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".