Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenbristen väntas bli ännu större

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 15.58
"Ganska stor sannolikhet att det skulle kunna bli så"
(1:33 min)
En person står framför en byggnad och ler
1 av 2
Fredric Jonsson. Foto: Josefine Koca/Sveriges Radio
Tankbil vatten vattentransport
2 av 2
Foto: Arkivbild: Henrik Montgomery/TT

Vattenbristen kan öka i sommar på flera håll. I exempelvis Jönköpings län planeras för första gången för att köra vattentransporter i större skala.

Många Länsstyrelser ser nu till att planera inför sommaren eftersom grundvattnet väntas sjunka ytterligare nu när växtsäsongen satt igång. I exempelvis Jönköpings län är prognosen att det kan bli vattenbrist på flera håll än förra sommaren och man planerar för första gången för att köra vattentransporter i större skala.

– Vi ser att det finns en ganska stor sannolikhet att det skulle kunna bli så men också att det blir på en större yta, säger Fredric Jonsson som är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Enligt Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, så är grundvattennivåerna i så kallade stora magasin, där kommuner ofta tar sitt vatten, fortfarande under eller mycket under de normala i hela landet upp till Lappland och Västerbotten. Och eftersom växtligheten från och med nu tar det mesta av regnvattnet så väntas inte magasinen fyllas på särskilt mycket innan hösten.

Många kommuner har redan nu tagit beslut om bevattningsförbud och det finns en medvetenhet om att det på flera håll kan bli större brist den kommande sommaren än den förra, då exempelvis Öland redan under våren fick börja köra tankbilar med vatten från fastlandet i skytteltrafik över bron.

– Vi tittar ju på hur man har jobbat i Kalmar län och kring Öland, där det är en kombination av olika åtgärder med framför allt tanktransporter.

Det kan alltså bli många vattentransporter på flera håll i landet under kommande sommar, och då inte bara till lantbrukare som har många djur utan Länsstyrelsen och räddningstjänsten i Jönköpings län planerar även för scenarior där både små och större samhällen kan få brist på vatten.

– I ett första läge handlar det om kapacitet på tankbilar för att kunna köra dricksvatten. men i vissa fall så skulle även längre rörsystem bli en lösning, i en extremsituation, säger Fredric Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".