Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolkommissionen presenterar förslag till regeringen

Uppdaterat torsdag 20 april 2017 kl 12.57
Publicerat torsdag 20 april 2017 kl 10.53
Gustav Fridolin: Staten ska ta större ansvar för resurstilldelning
(2:13 min)
Gustav Fridolin Helene, Hellmark Knutsson och Anna Ekström står vid ett podium
1 av 3
Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson, utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström vid en presskonferens i Rosenbad på torsdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT
Gustav Fridolin Jan-Eric Gustafsson står vid ett podium med mikrofoner
2 av 3
Skolkommissionens ordförande Jan-Eric Gustafsson överlämnar sitt slutbetänkande till utbildningsminister Gustav Fridolin i Rosenbad på torsdagen Foto: Claudio Bresciani/TT
Mixbild: Först på elever i ett klassrum och en bild på utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
3 av 3
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) Foto: Lars Pehrson/TT, Adam Ihse/TT

På torsdagsförmiddagen presenterade Skolkommissionen sina förslag om hur skolan ska bli bättre och likvärdigheten öka. Förändringar i det fria skolvalet och en öppning mot ett förstatligande av skolan är några av förslagen.

Flera förslag har redan fått en hel del kritik, inte minst hur antagningen till friskolor föreslås förändras, men utbildningsminister Gustav Fridolin är nöjd.

– Det är ett samlat förslag för att stärka och bygga en jämlik skola i Sverige igen, där profession och forskning pekar på precis vad vi kan göra för att skapa likvärdighet i resurstilldelningen mellan skolor och större jämlikhet.

Vad är det du tycker är viktigast att regeringen börjar med?

– Staten ska ta ett större ansvar för resurstilldelningen för skolor. Det ska inte bero på vilken kommun jag bor i eller vilken skola jag går på om skolan får de resurser som krävs. Och där finne ett mycket tydligt sådant förslag från kommissionen som man föreslår införs redan nästa år.

Det Gustav Fridolin syftar på är det tillskott på sex miljarder kronor som ska gå till skolorna och börja införas nästa år för att stärka undervisningen. Därutöver föreslår kommissionen att mer statlig finansiering av skolan ska utredas. Det vill Gustav Fridolin göra men han anser inte att det är liktydigt med att förstatliga skolan.

Skolkommissionens ordförande Jan-Eric Gustafsson betonade på presskonferensen att det Skolkommissionen nu gjort är att konkretisera de mål som kommissionen har haft att arbeta med, hur kunskapsresultaten ska öka, hur likvärdigheten ska bli större och hur kvaliteten i undervisningen ska bli bättre.

Det ska ske genom exempelvis mer strukturerad vidareutbildning för lärare, ökat stöd och mer styrning från staten och för att öka likvärdigheten, bland annat utreda den så kallade närhetsprincipen och enligt förslag från skolkommissionen, använda lottning istället för kö för intagning till friskolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".