Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rektorer reagerar på Skolkommissionen

Published torsdag 20 april kl 17.19
Föräldrar och elever skeptiska till slopat kösystem
(1:32 min)
Klassrum skola mellanstadiet
Både föräldrar och elever är skeptiska till att slopa kösystemen. Credit: Fredrik Sandberg/TT

Reaktionerna är många efter att skolkommissionen i dag presenterade sina förslag för att förbättra skolan. Många elever ser positivt på möjligheten att göra skolvalet obligatoriskt men både föräldrar och elever är mer skeptiska till att slopa kösystemen för de mer populära skolorna.

– Alla elever passar ju inte på alla skolor. Men den negativa effekten kan ju vara att man inte blandas med alla typer av människor att det blir väldigt likadant, säger Saga Werner som går på Hagaskolan utanför Varberg. 

Den ökade segregationen inom skolan har varit en av de stora frågorna för Skolkommissionen att titta på. Idag presenterades flera förslag för att minska den. Ett av förslagen var också att lägga mer ansvar på rektorerna för att skapa en allsidig social sammansättning men det är något många rektorer ifrågasätter. 

– Jag verkar i ett så kallat utsatt område. Hur ska jag göra det, säger Monzur El-Sabini, rektor på Bergsjönsskolan utanför Göteborg. Jag välkomnar absolut alla elever till mig men det är närhetsprincipen som är första grunden här. 

El-Sabini är mer positiv till förslaget att göra skolvalet obligatoriskt och därigenom tvinga föräldrar och elever att göra ett aktivt skolval men säger också att man har skapat ett system som är alldeles för komplicerat för många invandrare att förstå.

– Man har skapat villkor som utesluter människor som kommer från andra kulturer och andra länder.  

Ett annat förslag som fått mycket uppmärksamhet är att man ska slopa kösystemen för dom mer populära skolorna och istället lotta in elever. Det är något El-Sabini är positiv till eftersom han menar att många föräldrar har svårt att veta vilka köer man ska ställa sig i och när. 

Men flera föräldrar är skeptiska till förslaget.

– Vi har ju valt att ställa våra barn i kö i en tidig ålder för att kunna göra ett aktivt val. Det är klart att det är mer blandat i skolan men det blir inte bättre av att man ändrar på skolvalet, säger Ida Antonsson, som valt att ställa sina barn i köer till flera skolor. 

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".