Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Delat socialbidrag ska främja jämställdhet

Publicerat fredag 21 april 2017 kl 05.27
"Ekonomin är ett väldigt kraftfullt verktyg för den som vill kontrollera sin partner"
(1:53 min)
Kvinna tar en sedel ur en plånbok.
Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

För att minska risken för att kvinnor hamnar i ekonomiskt underläge har politikerna i Tingsryd beslutat att försörjningsstöd till hushåll regelmässigt ska betalas ut till båda parter i ett förhållande.

I många kommuner har ofta hela bidraget betalats ut till mannen – och risken att kvinnan hamnat i ekonomiskt underläge har på så sätt ökat.

I Tingsryd blev mönstret tydligt när det kom många nyanlända som tyckte att det var självklart att pengarna skulle in på mannens konto.

– Vi börjar alltid med att fråga vems konto de vill ha det utbetalt på, och då märkte vi en klar fördelning, att det oftast var till mannens konto som alla pengar skulle fördelas, berättar Evelina Magnusson som är chef över individ- och familjeomsorgen i Tingsryds kommun.

När socialtjänsten började titta närmare på det upptäckte man att det inte bara handlade om nyanlända utan att samma mönster fanns bland alla.

– Det är faktiskt så i de svenska förhållandena också, det är bara det att man inte tänkt på det. Det har inte ifrågasatts på samma vis.

Häromdagen klubbade politikerna i Tingsryds kommun i Småland igenom att allt försörjningsstöd – alltså det som förr kallades socialbidrag – ska delas och betalas ut lika till båda parter i ett gemensamt hushåll. Orsaken är framför allt att motverka det så kallade ekonomiska våld som socialtjänsten sett mot en del kvinnor.

– När kvinnor kommer till oss för att de har problem i sitt förhållande har det oftast börjat med det psykiska och det ekonomiska våldet, att man med hjälp av ekonomi utövar våld eller tvång mot den man befinner sig i en relation med, säger Evelina Magnusson.

Det är svårt att få en samlad bild över hur det ser ut i landets alla kommuner, men Rickard Ulmestig som är docent i socialt arbete på Linnéuniversitet i Växjö och har forskat på våld i nära relationer och försörjningsstöd tror att bidraget oftast går till mannens konto.

– Olika kommuner gör olika när de fördelar ekonomiskt bistånd, det är en del av det kommunala självstyret, säger han.

– Tidigare var det nog väldigt ovanligt att det inte var mannen som fick pengarna, men jag hör allt oftare att man går ifrån det.  

– Utifrån det kunskapsläget som finns skulle jag vilja påstå att Tingsryd har vetenskapen på sin sida. Ekonomin är ett väldigt kraftfullt verktyg för den som vill kontrollera sin partner. Det är väl ett gott skäl att dela lika, säger Rickard Ulmestig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".