Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat igår kl 12.51)

Sajtredaktör: Rensar bland annonserna

Publicerat fredag 21 april kl 11.33
"Det finns sådana här annonser precis överallt"
(1:57 min)
medborgarskap-170419-09.43-redigerad-1
1 av 3
Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.
Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.
Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.

Den illegala handeln med personuppgifter och id-handlingar pågår delvis öppet på svensk-ryska nätplattformar.

Redaktören på en sådan sajt säger att han aldrig har kontaktats av svenska myndigheter – men på eget bevåg försöker stoppa de värsta annonserna.

– Vi tar bort oseriösa annonser så fort vi kan.

Det säger en redaktör för en av de populära ryskspråkiga nätplatser, med närvaro även i sociala medier, där Ekot hittar en annons för lettiska kör- och id-kort.

När vi svarar på annonsen får vi snabbt detaljerade instruktioner och löfte om leverans inom två veckor. Priset är 7 000 kronor, varav en tiondel i förskott.

– När vi hör om något misstänkt frågar vi våra användare i sociala medier om de lidit någon skada. Och i så fall tar vi bort de annonserna, säger redaktören.

Som Ekot berättade i morse erbjuds vi dels fejkade anställningskontrakt, uthyrning av personuppgifter, adresser och annat, dels rena förfalskningar av svenska och utländska dokument på sådana här sajter.

Vi har intervjuat flera personer som lever som papperslösa i Stockholm och som använder sig av marknaden för falska identiteter.

– Ett av de första åren köpte jag ett förfalskat estländskt pass, men det stals sen. Sen köpte jag ett fejkat LMA-kort för 1 200 kronor, säger en av dessa personer.

LMA-kort är ett slags id-handlingar utan rättslig verkan, för asylsökande, som kan underlätta tillgången till den svenska arbetsmarknaden.

Den Stockholmsbaserade redaktör som ställer upp på en intervju säger sig inte tjäna några pengar på den illegala marknaden, för annonserna är gratis.

– Jag tjänar ingenting på sajten, det är bara min hobby.

Att komma åt handeln med identiteter är svårt, menar han. I och för sig har polis eller andra myndigheter aldrig hört av sig till honom med synpunkter eller frågor kring vilka som ligger bakom annonserna, men den här handeln sker parallellt också på i andra nätforum och grupper, säger han.

– Det finns sådana här annonser precis överallt. Därifrån går de inte att ta bort.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".