Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Advokat tror utredningen mot Assange nu läggs ner

Published fredag 21 april 2017 kl 13.28
"Tror det blir början till slutet"
(1:52 min)
Julian Assange och Per E Samuelsson
Julian Assange och Per E Samuelsson. Credit: Kirsty Wigglesworth/Roger Wikström/TT.

Julian Assanges svenska advokat tror nu att åklagarmyndigheten kommer lägga ner sin förundersökning efter att USA:s utrikesminister Jeff Sessions i går bekräftade att det är en prioritering att gripa Wikileaksgrundaren.

– [Åklagarmyndigheten] har tidigare sagt att han gömt sig på ambassaden för att slippa komma till Sverige. Nu är det ju bevisat att han har skäl att gömma sig från USA, säger Per E Samuelsson, Assanges svenska advokat. 

Tidigare uppgifter att USA utreder Assange har kommit från icke namngivna källor men i går bekräftade landets nya justitieminister Jeff Sessions att det är en prioritering att gripa och åtala Assange och andra som läcker eller publicerar hemligstämplat material. 

– Ja, det är prioriterat. Vi ökar ansträngningarna och om det är möjligt vill vi sätta en del människor i fängelse, svarade justitieminister Jeff Sessions på en direkt fråga om det var prioriterat att gripa Wikileaks Julian Assange.

Men Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, menar att uttalandet från Sessions inte har någon betydelse för det svenska rättsfallet mot honom. 

I november 2016 förhördes Assange genom en ecuadoriansk åklagare på Ecuadors ambassad i London, där han har befunnit sig sedan augusti 2012. Protokollet från förhöret har sedan dess översatts till svenska enligt Åklagarmyndighetens hemsida. 

– Nästa steg är att åklagaren ska ta ställning till vilka ytterliga åtgärder som ska vidtas för att ta utredningen framåt, säger Karin Rosander. Men det är omöjligt att säga vilka åtgärder det är eller när de kommer att ske.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".