Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minister överväger delat socialbidrag

Publicerat fredag 21 april 2017 kl 19.00
Åsa Regnér (S): Viktigt att våra medel främjar jämställdhet
(1:55 min)
Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S).
Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S). Foto: Tomas Oneborg/TT

Regeringen förbereder just nu en översyn av jämställdheten inom försörjningsstödet, berättar jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Detta för att pengarna ska fördelas mer jämställt till båda parter i ett förhållande.

Tingsryds kommun i Småland har beslutat att regelmässigt betala ut försörjningsstödet till båda parter i ett hushåll. Åsa Regnér (S) tycker att fler kommuner borde ta efter Tingsryds exempel.

– Jag förväntar mig att man gör det. Jämställdhet ska genomsyra arbetet inom socialtjänsten precis som inom alla andra myndigheter, säger hon.

Försörjningsstödet kallades tidigare socialbidrag. Det ges till hushållet som helhet. I Tingsryds kommun såg socialtjänsten att paren ofta valde att sätta in pengarna på mannens konto.

För att öka jämställdheten och minska risken för så kallat ekonomiskt våld har politikerna där nu beslutat att pengarna alltid ska delas.

Varje kommun har rätt att bestämma hur utbetalningarna ska ske, men det normala, enligt Socialstyrelsen, är att de sökande själva får ange vilket konto pengarna ska betalas till.

Nu ska regeringen ge ett uppdrag till bland andra Socialstyrelsen som handlar om just jämställdheten inom försörjningsstödet i förhållande till arbetsmarknaden. Hur mycket pengar som betalas ut är en del av det, enligt Åsa Regnér.

Regeringen vill i första hand se en kartläggning av hur kommunerna jobbar med försörjningsstödet.

– Det är väldigt viktigt att all verksamhet och våra gemensamma medel främjar jämställdhet och gynnar makt över sitt eget liv och de pengar man har. Att man har ett eget arbete eller annan egen försörjning. Det är grunden för jämställdhet, säger hon. 

Kan det bli så att man inkräktar för mycket på att man själv ska få förfoga över sina tillgångar?

– Jag ser inte en sådan risk. Jag ser tvärtom en risk med att kvinnor som kanske söker sig till Sverige för att man vill ha ett jämställt liv i stället blir inlåsta, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".