Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många människor bor på sina arbetsplaster

Publicerat tisdag 25 april 2017 kl 05.00
Ett fenomen som Arbetsmiljöverket på senare tid stött på vid inspektioner
(2:04 min)
Mikael Roos
Mikael Roos, inspektör på Arbetsmiljöverket. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio

Arbetsmiljöverkets inspektioner visar att personalen på olika arbetsplatser bor på arbetsplatsers kök, i lagerlokaler och tvätterier.

Det är ett fenomen som Arbetsmiljöverket på senare tid stött på vid sina inspektioner, men myndigheten har inte redskap för att hantera problemet.

– Lagstiftningen räcker inte till för att lagföra de oseriösa arbetsgivare som ägnar sig åt arbetskraftsexploatering, det säger Mikael Roos, inspektör på Arbetsmiljöverket.

På senare år har oseriösa arbetsgivare i högre grad setts utnyttja sin personal på ett sätt som myndigheterna saknar kunskaper i att hantera. 

– Vi måste hitta former för hur vi ska ta hand om den information som vi får in i dag, och om hur vi ska kunna slussa vidare saker till rätt myndigheter.

Byggarbetsplatser, städföretag och arbetsplatser där det förekommer kontanter är arbetsplatser som Arbetsmiljöverkets just nu gör sina kontroller.

Myndighetens uppdrag är att se över att anställda inte skadas och att skyddsutrustning används på arbetsplatser. Andra oegentligheter har Arbetsmiljöverket inte i uppdrag att kunna hantera.

Men allt oftare möts inspektörer av att anställda har miserabla arbets- och levnadsvillkor och tvingas att exempelvis bo på sina arbetsplatserna. Det kan handla om asylsökande som fått avslag och därför saknar arbetstillstånd eller arbetskraft som har tillstånd att arbeta i ett annat EU-land, men valt att arbeta illegalt i Sverige.

Det här är omständigheter som myndigheten inte har kunskaper om att hantera, säger inspektören Mikael Roos.

– Många av arbetstagarna har inget boende. De bor i bilhallar, tvätthallar, på byggen, vi hittar folk boende på bagerier. De sover i tvätthögar. Så det finns en mängd problem som vi måste hitta former i att hantera.

Vad gör ni när ni hittar folk som bor på arbetsplatserna? 

– Vi försöker spara informationen för att vi ska kunna arbeta den rätt.

Arbetsmiljöverkets inspektioner i samarbete med polis och skatteverket kan leda till att oseriösa arbetsgivare lagförs för att ha illegal arbetskraft och för att betala svarta löner.

Inspektionerna kan därför medföra att de anställda blir utan både bostad och försörjning. Därför skulle det behövas tydliga rutiner för när kommunernas socialtjänst exempelvis kan kopplas in, säger Mikael Roos på Arbetsmiljöverket.

– Vi har inte rutiner att hantera det här fullt ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".